Ministeriö: iptv kypsyy digilähetysten jakelutieksi

Internet-pohjaisesta televisiosta on tulossa digitaalisten televisiolähetysten uusi jakelutie. Toiminta on vasta käynnistysvaiheessa, mutta tekniikka tarjoaa parempia palveluita erityisesti katsojille, jotka eivät ole kaapeliverkon piirissä, liikenne- ja viestintäministeriö katsoo.

Ministeriön teettämässä selvityksessä kartoitettiin internet protokollaan perustuvan televisiotekniikan (iptv) nykytilaa ja kehitystä. Tutkimuksessa arvioidaan, että viiden vuoden kuluttua noin kymmenen prosenttia suomalaisista kotitalouksista voisi käyttää iptv:tä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin iptv:n hyötyjä kuluttajille ja liiketoiminnalle verrattuna muihin digitaalisen television jakelutekniikoihin. Nykyisin digitaaliset televisiolähetykset välitetään joko kaapelin, satelliitin tai maanpäällisen verkon kautta.

Tilausvideot sopivat nettivälitykseen

Iptv tarkoittaa televisiolähetysten vastaanottamista laajakaistaverkon kautta ja katselua tavallisella televisiovastaanottimella. Tekniikka mahdollistaa ohjelmistojen katsomisen myös eri päätelaitteilla kuten kännykällä tai kannettavalla tietokoneella.

Ministeriön mukaan iptv voi tarjota monipuolisempia televisiosisältöjä ja interaktiivisempia palveluita kuin muut tekniikat. Sen uskotaan kiinnostavan erityisesti niitä talouksia, joilla ei ole mahdollisuutta saada kaapelitelevisioyhteyttä. Esimerkiksi tilausvideot ja teräväpiirtotelevisio sopivat internet-verkossa välitettäviksi, koska ne tarvitsevat paljon välityskapasiteettia.

Standardit puuttuvat

Iptv on luonnostaan kaksisuuntainen, joten se tarjoaa hyvät mahdollisuudet vuorovaikutteisille palveluille, ministeriö huomauttaa. Teknisesti iptv:n leviämistä kuitenkin hidastaa laajakaistaverkon riittämätön kapasiteetti. Nykyisin tarpeeksi välityskykyinen laajakaistaverkko on lähinnä samoilla alueilla, joilla kaapelitelevisiokin on saatavilla. Myös standardien puute ja tekijänoikeuskysymykset voivat hidastaa iptv-tekniikan yleistymistä.

Tutkimuksen mukaan iptv:n leviämistä edistävät erityisesti pakettitarjoukset, jotka yhdistävät laajakaistayhteyden, internet-pohjaisen puhelinpalvelun ja iptv:n. Tällaiset niin sanotut triple play -tarjoukset yleistyvät parhaillaan maailmanlaajuisesti. Niiden markkinoinnin uskotaan lisääntyvän myös Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?