Kuka ostaa kenet, mitä häh?

Julkaistu:

Uutisotsikko kertoi, että AT&T ostaa BellSouthin 67 miljardilla dollarilla. "Tämä selvä, jälleen yksi uusi operaattoreiden välinen yrityskauppa", ajattelin, mutta samassa huomasin, etten ollutkaan varma mitä oltiin kauppaamassa ja kenelle.
Viime vuosina operaattoreiden maailmassa on tapahtunut niin monia kauppoja ja pilkkomisia, ettei puurojen ja vellien pitäminen ruodussa olekaan enää helppoa.

Toista oli 70-80 -luvulla, kun AT&T hallitsi maata rautaisella otteella. Puhelinoperaattorikseen sai vapaasti valita AT&T:n, ja vain AT&T:n. Kuluttajilla ei ollut valinnanvaraa, ja Ma Bell saikin rauhassa hinnoitella palvelut oman päänsä mukaan.

Monopoli murtui

Vuoden 1984 alussa AT&T:n monopoliasema Yhdysvalloissa kuitenkin murtui hallituksen pakottamana. AT&T:n puhelintoiminnot pilkottiin tuolloin seitsemäksi alueelliseksi operaattoriksi, joista käytettiin myös tuttavallisempaa nimitystä "Baby Bells".

Sittemmin nämä pikku-Bellit – Bell Atlantic, Nynex, US West, Southwestern Bell, Ameritech, Pacific Telesis ja Bell South – ovat toinen toisensa perään kadonneet kartalta yritysostojen seurauksina.

Bell Atlantic osti ensin Nynexin ja lyötyään hynttyyt yhteen GTE:n kanssa kyseinen yhteenliittymä tunnetaan nykyään nimellä Verizon. Vuonna 2005 yritys vahvisti vielä itseään ostamalla WorldCominakin tunnetun MCI:n. Lankapuheluiden lisäksi Verizon tarjoaa internet-yhteyksiä ja matkapuhelinliittymiä.

US West puolestaan joutui vuonna 2000 Qwest Communicationsin yrityskaappauksen uhriksi ja yhteenliittymä tunnetaan sekin moninaisten operaattoripalvelujen tarjoajana.

Southwestern Bell taasen muutti nimensä SBC:ksi ja osti 90-luvun loppupuolella sekä Ameritechin että Pacific Telesisin, jonka omistuksessa Pacific Bell ja Nevada Bell olivat. Vuosi sitten SBC ilmoitti ostavansa AT&T:n 16 miljardilla dollarilla ja muuttavan nimensä AT&T:ksi.

Viimeisin ja viimeinen Baby Bell -uhri on BellSouth, jonka AT&T – siis SBC – ilmoitti ostavansa. Selkeään ylihintaan, jos saan sanoa.

Kimppaa jo aiemmin

Jo aiemmin SBC ja BellSouth ovat olleet tiiviissä yhteistyössä gsm-operaattori Cingularin yhteisomistajina. Kyseessä on sama Cingular, joka osti parisen vuotta sitten AT&T:sta erotetun matkapuhelinoperaattori AT&T Wirelessin.

Onko joku vielä kärryillä? Itse voin tunnustaa, etten olisi saanut yllä olevaa listausta kokoon ilman rankkaa verkkopalvelujen ja lehtiartikkeleiden tihrustamista. Enkä vieläkään ole varma että kaikki yksityiskohdat ovat menneet oikein.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että yhdysvaltalaisten operaattoreiden maailma on kovaa vauhtia palaamassa kohti AT&T:n monopoliaikoja. Kuluttajat pelkäävätkin, että palvelujen hinnoittelu ja pakkopaketointi karkaa käsistä kilpailun puutteessa – onhan maahan jäämässä vain pari megaoperaattoria.

Jos jollekin on epäselvää, niin kyseiset operaattorit ovat Verizon ja AT&T.

Kilpailu tuo mahdollisuuksia

Vastaväitteitäkin tosin kuulee. Isojen operaattoreiden välinen tiukka kilpailu ei kuulemma anna yrityksille mahdollisuutta monopolihinnoitteluun, eli kuluttajien pitäisi hyötyä.

Omat kokemukseni AT&T:n laajakaista-asiakkaana ovat kallistaneet minut ensin mainitun näkökannan puolelle. Kuluttajien asema kommunikaatiopalvelujen ostajana tulee kurjistumaan entisestään.

Ainakin AT&T:n palvelun taso on pudonnut samaa vauhtia kuin yritysten tarjoamien palvelujen hinta on noussut.Hartti Suomela työskentelee Nokian Piilaakson yksikössä kehittäjätuessa.


Kommentit

    Näytä lisää