Digikamerat syövät videokameroiden markkinoita

Digikameroiden videokuvausominaisuudet alkavat olla jo sillä tasolla, että videokameran ostoa suunnitteleva kuluttaja saattaa tyytyä pelkkään digikameraan.

Canonin tuotepäällikkö Jyri Linho uskoo, että digikameroiden parantuneet videokuvausominaisuudet ovat jonkin verran syöneet videokameroiden markkinoita. Linhon mukaan videokamerat tulevat ominaisuuksiltaan lähemmäksi stillkameroita ja toisaalta taas stillkamerat lähestyvät videokameroita.

Videokameroiden myynti on tämän vuoden puolella ollut ennustettua hitaampaa. Panasonicillakin myyntiin toivotaan lisävauhtia.

Dvd-kameroiden myynti kasvaa – Keväästä lähtien videokameroiden myynti kaupasta kuluttajille on ollut hiljaista, Panasonicin kulutuselektroniikan myyntipäällikkö Jussi Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan kameroiden myynti on jakautunut kahteen osaan. Tällä hetkellä myydään eniten edullisia eli 400–500 euron hintaisia kameroita. Seuraava ryhmä koostuu jo huomattavasti kalliimmista laitteista.

Myynnissä on jo videokameroita, joissa tallennusvälineenä käytetään dvd-levyä. Canonin Jyri Linho näkee, että suoraan dvd-levylle tallentavan videokameran saattavat ostaa esimerkiksi sellaiset henkilöt, jotka eivät ole kiinnostuneita kuvamateriaalin muokkauksesta.

– On paljon sellaisia ihmisiä, jotka haluavat tallentaa otoksen ja lähettää sen suoraan vastaanottajalle, Linho tietää.

Linhokin muistuttaa, että jos kuvattua materiaalia halutaan jälkeenpäin muokata, on Minidv-kamera parempi vaihtoehto paremman kuvanlaatunsa takia.

Sony Finlandin Kari Lehtipuun mukaan dvd-tallentimella varustettujen videokameroiden osuus kaikista myydyistä kameroista on tänä keväänä noussut varsin suureksi. Joissakin maissa nämä kamerat edustavat jopa 15 prosenttia kaikista myydyistä kameroista.

Kari Lehtipuun mukaan Sonyn dvd-levylle tallentava videokamera on ollut erityisen suosittu Japanissa.

Minidv ei kuole Kameravalmistajat uskovat, että Minidv pysyy videokameroiden vallitsevana tallennusmediana vielä pitkään.

– Minidv säilyttää asemansa vielä muutaman vuoden ajan. Media on edullinen ja laatu on hyvä, Canonin Linho tiivistää.

Minidv:n asemaa uhkaava tallennusmedia saattaa löytyä digikamerapuolelta. Muistikorttien jatkuvasti kasvava tallennuskapasiteetti tekee mahdolliseksi muistikortille tallentavat videokamerat.

Muistikorttia tallennusvälineenä käyttävistä kameroista saadaan tehtyä todella pienikokoisia ja kevyitä, kun kameraan ei tarvita Minidv-nauhan käsittelyyn tarvittavaa koneistoa.

Teräväpiirtoa kameroihin

Sony julkisti pari viikkoa sitten teräväpiirtotekniikkaa hyödyntävän videokameran. Malli HDR-HC1E maksaa noin 2 400 euroa, joten jokaisen kotikuvaajan ulottuvilla tämä laite ei vielä ole. Sonyn kamera käyttää tallennusvälineenä Minidv-kasettia.

Sonyn Kari Lehtipuu uskoo, että teräväpiirtotekniikkaa käyttävät kamerat yleistyvät, koska entistä useampi taulutelevisio kykenee esittämään perinteistä pal-kuvaa tarkempaa materiaalia.

– Taulutelevisiopuolella trendi tulee olemaan se, että televisiot ovat valmiita esittämään teräväpiirtotekniikalla toteutettua materiaalia, Lehtipuu muistuttaa.

Canon ja Panasonic eivät vielä ole julkistaneet teräväpiirtokameroita kuluttajaluokkaan.

– Katsotaan tilannetta. Kun lähetystekniikka alkaa standardoitua, niin lähdemme mukaan. Toki olemme kuulolla, Canonin edustaja muotoilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?