Elisa viimeisenä mukaan adsl2+-markkinoille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Supernopea laajakaista tuli pääkaupunkiin

Lähes kaikki operaattorit ovat aloittaneet huippunopeiden laajakaistaliittymien tarjoamisen. Toistaiseksi vasta isoimmista kaupungeista pääsee hurjastelemaan tiedon autobaanalla.

18.8.2005 16:37

TeliaSonera otti maanantaina mallia Saunalahdesta ja Finnetistä ja aloitti 12 ja 24 megabitin laajakaistaliittymien myymisen pääkaupunkiseudulla.Adsl2 ja adsl2+-tekniikalla toteutettuja liittymiä tarjotaan aluksi valikoiduilla alueilla Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa 55 ja 69 euron kuukausihintaan.

– Erittäin hyvälaatuinen televisiokuva kuluttaa kahdesta viiteen megaa kaistaa. Teoriassa 24 megan liittymällä voisi katsella neljää tv-kanavaa yhtä aikaa ja kaistaa jäisi vielä surfailuunkin, johtaja Petri Lahtinen TeliaSonerasta laskee.

Käytännössä liittymän nopeus on riippuvainen kodin etäisyydestä puhelinkeskuksesta. Yli kuuden kilometrin päähän superlaajakaistoja ei pystytä tarjoamaan.

– Levitämme tarjonta-aluetta pikku hiljaa. Verkon päivitys edellyttää puhelinkeskusten korttien vaihtamista, ja teemme sitä järkeväksi katsomillemme talousalueille, Lahtinen sanoo.

Verkkopelaajat innokkaimpia kokeilijoita

Sonera ennustaa pikanopeuksille verkkaista kysyntää.

– Ne lähtevät hitaasti liikkeelle, koska edullisimmillaan 256 kilobitin laajakaistan saa 17,50 eurolla.

Ne jotka arvostavat käyttömukavuutta, esimerkiksi pelaajat, ovat valmiita maksamaan 24 megan yhteyksistä, Lahtinen uskoo.

Elisa aloittaa syksyllä

Suomen suurin laajakaistaoperaattori Elisa lähtee jälkijunassa adsl2-vaihteelle. Operaattori on aloittanut verkkonsa päivityksen ja on tuomassa asiakkaille vauhtiliittymiä syksyllä. Toistaiseksi sen nopein laajakaistaliittymä on kahdeksan megan liittymä.

– Ajatus on ollut, että otamme teknologiaa kaupalliseen käyttöön, vasta kun se on kypsää, osastopäällikkö Tiina Kovero perustelee jähmeyttä.

Koveron mukaan myös päätelaitteiden saatavuus oli heikkoa vielä puoli vuotta sitten.

– Nyt tilanne alkaa olla parempi.

Elisa on Suomen suurin laajakaistaoperaattori 308 000 liittymällään. Markkinoiden kakkosella TeliaSoneralla on laajakaista-asiakkaita reilut 300 000.

Saunalahti ehti ensimmäisenä

Saunalahti on tarjonnut operaattoreista pisimpään toisen sukupolven adsl-liittymiä.

– Meillä on adsl2 tarjolla Turussa ja pääkaupunkiseudulla. Adsl2+ on saatavilla oman verkkomme alueelta Hyvinkäällä, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Tampereen seudulla, Porissa, Jyväskylässä ja Oulussa, tuotepäällikkö Sami Lumpola Saunalahdesta kertoo.

Hurjasta hintojen laskusta kertoo se, että yhden megan liittymän saa Saunalahdelta 24 eurolla kuukaudessa, kun pari vuotta sitten 512 kilobitin liittymä maksoi 49 euroa, Lumpola muistelee.

Finnet odottaa Elisan verkkopäivitystä

Finnet-ryhmän pääkaupunkiseudulla toimiva operaattori Finnet Com aloitti 24 megan adsl:n tarjoamisen kesäkuun alussa. Finnet Comin markkinointijohtaja Jari Karlssonin mukaan heidän uusmyynnistään noin viidennes on "?superlaajakaistaa"?, eli vähintään kahdeksan megan liittymiä.

– Tarjoamme superlaajakaistaa vain oman verkkomme alueella eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Järvenpäässä. Maakunnissa niitä tarjotaan ainakin Vaasassa, Lahdessa ja Oulussa. Kuopiossa adsl2:ta ollaan lanseeraamassa.

Karlssonin mukaan heidän adsl2-liittymien tarjontaa rajoittaa toistaiseksi Elisan vanhentunut verkko.

Modeemi hiipuu pikku hiljaa

Tilastokeskuksen mukaan noin 350 000 kotitaloutta kulkee nettiin yhä perinteisen modeemiliittymän kautta.

Soneralla modeemi-asiakkaita on jo alle satatuhatta.

– Määrä on laskenut jo vuosia. Olemme tarjonneet kiinteää hintaa myös internetin puhelinasiakkaille, koska emme voi tarjota kaikille asiakkaille laajakaistayhteyksiä. Digitan langaton laajakaista korvannee näistä ison osan tulevaisuudessa, johtaja Petri Lahtinen uskoo.

Nopeuksien kasvulle ei loppua näy perinteisessä puhelinverkossakaan.

– Se on selvä, että nopeudet nousevat vielä tästäkin. Adsl2+-liittymät ovat yleisin liittymätyyppi muutaman vuoden kulutta, mutta sitäkin nopeampia sukupolvia tulee, Lahtinen lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?