Digitoday

Maassa maan tavalla ? lomallakin

Julkaistu:

Heinäkuussa Suomi pysähtyy. Joka vuosi. Juhannuksen jälkeen on turha odottaa sähköposteihin vastauksia ennen kuin lähempänä koulujen alkamista. Ihmiset ovat kadonneet työpaikoiltaan kesälaitumille ja pysyvät riippumatoissaan aina elokuuhun asti.
Meille suomalaisille lomailu pitkän kaavan mukaan on perinne. Kuukauden mittainen loma on kuulemma lyhin mahdollinen, jonka aikana ehtii rentoutua ja latautua syksyn työhaasteisiin.

Ja jos joku onneton joutuu pitämään lomansa muulloin kuin heinäkuussa, niin selän takana voivotellaan kuinka huonosti toisella menee.

Viikon loma jo luksusta

Piilaaksolaisyrityksissä lomailukulttuuri on aivan erilainen. Täälläpäin ihmiset lomailevat yleensä pidennettyjen viikonloppujen avulla. Torstaina työpäivän jälkeen nostetaan kytkintä, lennetään vaikkapa Meksikoon ja palataan tiistaina piristyneinä työpaikalle.

Useimmat ovat tietenkin koko loman ajan tavoitettavissa puhelimella tai sähköpostin välityksellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisia pikalomia ripotellaan ympäri vuotta, eikä vain kesäkuukausien keskelle. Yli viikon mittaisia lomia pidetään harvoin ja silloin ollaan usein sukuloimassa toisella puolella mannerta.

Ja nämäkin lomat yhdistetään yleensä johonkin julkiseen vapaapäivään, kuten marraskuisen kiitospäivän yhteyteen tai heinäkuisen itsenäisyyspäivän liitteeksi.

Tällä tavoin lomapäiviä yritetään säästää ja ottaa amerikkalaisten tehokkuusperiaatteiden mukaisesti vapaista kaikki mahdollinen irti. Rivityöntekijällä kun on täällä selvästi vähemmän vuosittaisia lomapäivä kuin Suomessa.

Pienestä liikkeelle

Yleisesti uudessa työpaikassa saa alkuun kaksi lomaviikkoa. Jos samassa työpaikassa on vielä seuraavanakin vuonna, on lomaa päivä enemmän.

Sama kasvutrendi jatkuu, kunnes lomaa on kymmenen vuoden jälkeen neljä viikkoa. Siis saman verran kuin Suomessa ensimmäisen työvuoden jälkeen.

Koska työpaikka vaihtuu täällä huomattavasti useammin kuin Suomessa, ei lomapäivien keskiarvo pääse lähellekään tuota lukemaa.

Expedia.comin tekemän tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain länsirannikolla työskentelevillä vuosittaisia vapaapäiviä on keskimäärin 11. Suomalaislomiin tottuneille saattaa olla järkytys, että näistäkin vähäisistä lomapäivistä osa jää pitämättä.

Kolmannes kyselyyn vastanneista myönsi olevansa lomalla tätäkin lyhyemmän aikaa. Osalla syynä olivat työkiireet tai esimiesten painostus. Osa taas totesi ottavansa palan lomastaan mieluummin rahana.

Maanlaajuisesti päivistä jää käyttämättä keskimäärin kolme. Tutkimuksen keskiarvot eivät kuitenkaan anna kunnollista kokonaiskuvaa piilaaksolaisten lomatavoista.

Lomalaskuri raksuttaa

Lyhyt kyselykierros tuttavien keskuudessa paljasti monen pitävän pidempiäkin lomia, mikäli yrityksen lomalaskuri sen vain sallii. Tai ehkä urheiluharrastukseni kautta kertyneeseen tuttavapiiriini on vain valikoitunut vapaa-aikaa arvostavampia ihmisiä.

Aivan oma lukunsa ovat alueella toimivat lukuiset freelancer-ohjelmoijat. He myyvät työpanostaan yrityksille muutamien kuukausien tai jopa vuoden palasissa. Yhden työkeikan päätyttyä on aika siirtyä seuraavaan työpaikkaan tai pitää reilun mittainen loma.

Eräskin lokalisointiin erikoistunut tuttavani tekee putkeen 6-10 kuukautta töitä ja katoaa tämän jälkeen ulkomaille useammaksi kuukaudeksi. Kolmen kuukauden vuosilomista olisivat ranskalaisetkin kateellisia.Hartti Suomela työskentelee Nokian Piilaakson yksikössä tutkimustehtävissä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

  2. 2

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  3. 3

   Austin Powers -elokuvista tuttu Verne Troyer on kuollut 49-vuotiaana

  4. 4

   Meghan Markle pukeutui kuin Jackie Kennedy – kuvat paljastavat: hyvin erilainen tyyli kuin herttuatar Catherinella

  5. 5

   Kommentti: Avicii on traaginen esimerkki siitä, kuinka kukaan ei neuvo nuoria tähtiä hidastamaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

  4. 4

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  5. 5

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää