Turpa kiinni, toden puhujat

It-konsultti Arto Karila ja Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan professori Hannu Kari kertoivat muutama vuosi sitten, että Nokia oli painostanut heitä. Tuohon aikaan Karila oli Karin kollega.

26.7.2005 11:55

Heidän mukaansa Nokia oli viestittänyt vuonna 1999 useaan otteeseen, että kolmannen sukupolven kännykkätekniikan kannattavuutta ei ole suotavaa epäillä julkisuudessa.

Karilan mielestä investoinnit umts-tekniikkaan olivat liian suuret. ITviikon mukaan nokialaiset antoivat palautetta, että tällaisten väitteiden esittäminen on epäisänmaallista, paheksuttavaa ja typerää. Nokialaisten mukaan tällaisista väitteistä voisi olla ikäviä seurauksia.

ITviikon mukaan Nokia Networksin varatoimitusjohtaja J. T. Bergqvist kutsui professorit tapaamiseen. Karin mukaan viesti tapaamisessa oli, että "pitäkää jätkät turpanne kiinni".

Kari ja Karilaeivät kuitenkaan lopettaneet julkisen kritiikin esittämistä. Heidän mukaansa kolmannen sukupolven tekniikka yleistyisi odotettua hitaammin.

Karila vaati vuoden 2001 alussa, että operaattorien pitäisi julkistaa laskelmat kolmannen sukupolven kännykkäverkkojen kannattavuudesta. Perustelu vaatimukselle oli, että puolueettomat tahot ja sijoittajat voisivat arvioida umts-investointien riskejä.

Karila piti tuolloin Soneran esittämiä arvioita Saksan-umts-lisenssin kannattavuudesta järkyttävinä. Sonera arvioi tuolloin, että sen edustaman 3G-ryhmän markkinaosuus olisi Saksassa 13,4 prosenttia vuonna 2010.

Sonera maksoi vuonna 2000 umts-toimiluvasta Saksassa miljardeja euroja. Pari vuotta myöhemmin Sonera vetäytyi Saksasta ja kirjasi seikkailusta neljän miljardin euron tappion.

Karila sanoi viime vuonna (Taloussanomat 17.7.2004), että Neuvostoliitto-vertaus sopii Nokiaan hyvin, koska "siellä vallitsee tietty totalitaristinen ajattelutapa".

- Toisinajattelu on yrityksessä kielletty ja alan asiantuntijoitakin halutaan vaientaa, Karila sanoi.

Eurooppalaiset operaattoritkäyttivät sata miljardia euroa kolmannen sukupolven verkkolupiin vuosituhannen alussa. Tuolloin odotettiin, että 3G yleistyisi nopeasti.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila arvioi äskettäin tulosjulkistuksen yhteydessä, että maailmassa myydään tänä vuonna yli 50 miljoonaa kolmannen sukupolven matkapuhelinta. Nokia ennustaa myös, että tänä vuonna myydään kaiken kaikkiaan 760 miljoonaa kännykkää.

Siis muun muassa Nokia myy edelleen paljon puhelimia, jotka eivät edusta kolmatta sukupolvea. Vieläkään 3G-tekniikka ei siis ole laajasti käytössä.

Kari ja Karila kritisoivat täysin oikeutetusti tyhjän päälle rakentuvia odotuksia. Silti heidän olisi pitänyt olla Nokian mielestä hiljaa. Erikoista käytöstä avoimen tiedottamisen kannattajalta.

Tietenkään oikeassa oleminen ei ole peruste, joka määrittää, milloin suun saa avata julkisuudessa. Muutoinhan mediassa esiintyisi hyvin vähän mielipiteen esittäjiä.

Onkohan Nokia painostanut muitakin kuin Karia ja Karilaa viestimään haluamallaan tavalla?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?