Sähköposti ja kalenteritoiminnot painavat paljon suomalaisten suuryritysten matkapuhelinvalinnoissa. Myös kehittyneempiä työpaikan ja kännykän yhdistäviä sovelluksia on yrityksissä työn alla. Kamerat ovat työsuhdepuhelimissa turhia ja jopa haitallisia lisävarusteita.
Työsuhdepuhelimien hankinnasta ITviikolle kertoivat vastaavat johtajat Fortumista, Orion Pharmasta, Osuuspankista, Rautaruukista, TietoEnatorista UPM:stä, YIT:stä ja it-palveluyhtiö Fujitsu Servisesistä.
Tietoturvauhat ja matkapuhelinvirukset huolestuttivat monia yrityksiä.
Kommunikaattorit vain harvoille ja valituille
Yrityksissä työsuhdepuhelimet jaetaan yleensä kolmeen luokkaan. Suurin osa puhelimista on puhumiseen ja tekstiviestien lähettämiseen tarkoitettuja perusmalleja.
Datakäyttöön tarkoitetuissa puhelimissa on joko sisäänrakennettu sähköposti tai niiden avulla saadaan verkkoyhteys kannettavalla tietokoneella. Kolmas ja pienin luokka ovat kommunikaattorit.
Rakennus- ja kiinteistöhuoltoyhtiö YIT:llä sähköposti ja kalenterisynkronointi saadaan kommunikaattoreihin lähiaikoina. Seuraavassa vaiheessa kehitetään välineitä työnohjaukseen. Työtehtäviä voidaan välittää huoltohenkilöstön kännyköihin, ja samalla tavalla onnistuu myös ilmoitus tehtävän suorituksesta.
Kotimaisuus painaa valinnoissa
Vaikka Ruotsissa Fortum käyttää Sony Ericssonin matkapuhelimia, Suomessa työsuhdekännykäksi tarjotaan vain Nokiaa. Nokialaisia käyttävät Fortumin ja YIT:n lisäksi myös esimerkiksi Orion, Rautaruukki, UPM.
Myös Osuuspankki päätyi Nokiaan, vaikka ehdolla olivat myös Sony Ericsson, Samsung ja Siemens.
Turhat vimpaimet ärsyttävät
Teollisuuslaitoksissa tarvitaan kännykkää, joka kestää kosteutta ja kolhuja. Fortumilla tehdaskäytössä on Nokian 5140-matkapuhelimet.
- Kun Nokia suunnittelee yrityskännykän, niin se on sellainen mersu, jossa on kaikki hilavitkuttimet hintaa nostamassa.