Ruotsalaiset vuokraavat digiboksinsa

Suomen maanpäällisestä digitaalitelevision lähetysverkosta vastaavan Digitan toimitusjohtaja Pauli Heikkilä tapasi viikko sitten ruotsalaisia kollegoitaan. Heikkilän tuoreen näkemyksen mukaan Ruotsin digimarkkinat poikkeavat oleellisesti Suomen tilanteesta.

10.3.2005 16:35

– Ruotsissa on tällä hetkellä 400 000 vuokrattua digivastaanotinta. Myytyjä laitteita on vain joitakin kymmeniä tuhansia, Heikkilä selvittää.

– Ruotsissa on huomattavasti vähemmän täysin vapaasti vastaanotettavissa olevia kanavia kuin Suomessa. Meillä taas on paljon myynnissä olevia vastaanottimia ja paljon vapaasti vastaanotettavissa olevia kanavia, Heikkilä jatkaa.

Digitan toimitusjohtaja ei pidä mahdottomana Ruotsin tapaista mallia, jossa valtaosa kuluttajilla olevista bokseista olisi vuokralaitteita.

– Mikään ei estä sitä, että jokin yritys alkaisi tarjota vuokravastaanottimia täällä Suomessakin, Heikkilä sanoo.

Ruotsissa kaikkien vuokrattavien laitteiden on läpäistävä paikallisesta verkosta vastaavan yhtiön testit. Heikkilän mukaan testit maksavat huomattavasti enemmän kuin Digitan vastaavat kokeet.

Tarkkaa tietoa Ruotsissa myytyjen laitteiden lukumäärästä ei ole, koska Ruotsissa ei ole tahoa, joka pitäisi kirjaa myydyistä laitteista. Digivastaanottimia vuokraa Boxer-niminen yritys, joka tarjoaa myös maksullisia televisiokanavia, esimerkiksi Canal+:aa.

Mhp antaa odottaa Ruotsissakin

Suomessa digitelevision avulla tarjottavat vuorovaikutteiset palvelut perustuvat mhp-tekniikkaan (multimedia home platform). Tätä tekniikkaa käytettävissä laitteissa voidaan ajaa Java-ohjelmointikielellä tehtyjä sovelluksia.

Ruotsalaisetkin ovat siirtymässä mhp:hen, kunhan tätä käyttäviä laitteita on riittävästi saatavissa. Digitan toimitusjohtaja ei lähde ennustamaan sitä, koska Ruotsissa aletaan seurata Suomea.

– Viimeisimmät näkymät mhp-standardin asemasta ovat sen verran epäselvä, Heikkilä sanoo.

Ruotsissa digitv-toiminta aloitettiin vuonna 1999 OpenTV-nimisellä järjestelmällä. Ruotsin lisäksi OpenTV:tä käytetään esimerkiksi Isossa-Britanniassa.

Ruotsissa on huomattava määrä satelliitin kautta digikanavia katselevia. Syy löytyy historiasta.

– Ruotsin TV3-kanava on näkynyt pitkään vain satelliitin kautta. Tämän takia Ruotsissa on paljon enemmän satelliittivastaanottoa käyttäviä talouksia kuin meillä, Heikkilä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?