Näkymät yritysten mukaan hyvät, mutta hintapaineet jatkuvat - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ulkoistaminen kiihtyy tietoaloilla

Tietojenkäsittelypalveluiden luottamusindikaattori heikkeni hieman helmikuussa. Myynti sujui kuitenkin hyvin ja näkymät ovat myönteiset. Hintapaineet ovat huolena, sillä ne merkitsevät offshore-ilmiön kiihtymistä.

8.3.2005 8:02

Indikaattoria painoivat alas toteutuneen myynnin ja suhdannetilanteen heikentyneet saldoluvut. Luottamusindikaattori on kuitenkin pitkän aikavälin keskiarvossa, ja sen trendi on ollut jo pidempään myönteinen.

Myynnin nousuvire jatkui edelleen. Vaikka toteutuneen myynnin saldoluku laski helmikuussa, ilmoittaa kaksi kolmasosaa vastanneista myyntilukujen olleen nousussa edellisiin kuukausiin verrattuna.

Myyntiodotukset säilyvät positiivisina ja myynnin kasvua povaa puolet yrityksistä. Hintakehityksessä ei ole nähtävissä merkkejä paremmasta. Lähikuukausien myyntihintaodotukset pysyvät alhaisina.

- Hintapaine alalla näyttää jatkuvan. Se merkitsee offshore-ilmiön kiihtymistä eli työn siirtämistä edullisemman kustannustason maihin, sanoo Tietoalojen liiton toimitusjohtaja Tarja Virmala.

Merkkejä rekrytoinnin lisääntymisestä

Suhdannetilanne jatkui normaalina eikä merkkejä käänteestä ole nähtävissä. Suhdannetilanne koetaan kuitenkin positiivisempana kuin palvelualoilla yleensä.

Yritysten henkilöstön määrä on ollut pienessä kasvussa. Lähikuukausina neljäsosa vastanneista näkee mahdollisuuden työvoiman palkkaamiseen.

- Merkkejä rekrytoinnin vilkastumisesta on ollut jo jonkin aikaa ilmassa. Henkilöstökustannusten jäykkyys ja viime vuosien kokemukset mitoitusongelmista ovat tehneet työnantajat varovaisiksi henkilökunnan määrän lisäämisessä. Näyttäisi siltä, että tämäkin patouma alkaa purkautumaan, lisää Virmala.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?