HTV:n laitetoimittaja - Digitoday - Ilta-Sanomat

Quali-TV:ltä tuhat hdtv-vastaanotinta kuukaudessa

Helsinki Television teräväpiirtomaailmaan kuljettava vastaanotinvalmistaja Quali-TV on rakentanut talven aikana hdtv-vastaanottimia tuhannen kappeleen kuukausitahdilla. Hollantilaisyhtiön johtajan Gerard Meijerin mukaan laitteista valtaosa menee satelliittiantennien omistajille.

4.3.2005 12:01

Quali-TV:n laitevalmistaja löytyy Taiwanista, mutta Meijer vakuuttaa, että vastaanottimet tehdään täysin Quali-TV:n suunnitelmien mukaan.

Yhtiöllä ei ole tällä hetkellä paljon kilpailua. Kaapelipuolella ei ole vielä muita valmistajia, ja yläpään satelliittiversioissakin hollantilaisyhtiö saa olla varsin yksin.

Meijerin mukaan kilpailun olemattomuuteen vaikuttaa se, että muut valmistajat odottavat tilanteen selkeytymistä ja jotkut panostavat uuteen pakkausstandardiin mpeg4:ään.

Nykyiset hdtv-päätteet ymmärtävät mpeg2:ta, joka vie nelosta enemmän kaistaa.

– Todennäköistä on, että aluksi kaapeliyhtiöt suosivat mpeg2:a, koska heillä on enemmän tilaa kanaville. Satelliittiyhtiöt kannattavat sen sijaan mpeg4:ää, koska taivaskanaviin ei mahdu määrättömästi.

Meijer selvittää, että Quali-TV:ltä menee ainakin vuosi mpeg4-vastaanottimen tekemiseen. Sellainen pystyy sitten ymmärtämään myös mpeg2:ta ja on hänen mukaansa myös kalliimpi kuin nykyinen sukupolvi.

Canal Digital hdtv-maailmaan

Canal Digital tulee Suomessa ja muualla Pohjolassa canal+-elokuvasisällöillä hdtv-maailmaan syyskuussa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Jyri Timonen. Hänen mukaansa hankkeen yksityiskohdat kerrotaan huhtikuussa.

Meijerin mukaan Canal Digitalin mukaan tulo on suuri piristysruiske koko hdtv-standardille skandinaviassa.

HTV aloittaa oman hdtv-tarjontansa nyt keväällä. Meijer oli tiistaina käymässä suomalaisessa kaapeliyhtiössä, joka aikoo ensi alkuun vuokrata tuleville hdtv-asiakkailleen Quali-TV:n vastaanottimia.

Kaapelimalli

Quali-TV:n kaapelioperaattoreille tarjoama malli on QC1080IRCI. Se sisältää kaksi ca-moduulipaikkaa, jotka ovat yhteensopivia HTV:n älykortin kanssa.

Laite tukee hdtv:n eri kuvastandardeja, kuten 1080i:tä ja 720p:tä, sekä Suomessa lähetettäviä digi-tv-lähetyksiä.

QC1080IRCI tarvitsee hdtv-maailmaan sopeutuvan plasman tai lcd-tv:n rinnalleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?