"Tekniikka ei riittävän kehittynyttä" - Digitoday - Ilta-Sanomat

Nokia hylkäsi suunnitelmat polttokennoparistosta

Nokia on haudannut suunnitelmat polttokennoteknologian kehittämisestä matkapuhelimiin. Teknologia ei riitä puhelimien tarpeisiin vielä muutamaan vuoteen.

4.3.2005 8:02

Nokia seuraa kehitystä kuitenkin tarkasti. - Teknologia on lupaavaa, johtaja Matti Naskali totesi Dow Jones -uutispalvelulle.

Käännös politiikassa tapahtui melko nopeasti, sillä vielä viime kesänä Nokian tutkimuskeskuksen johtaja Tero Ojanperä esitteli polttokennolla varustettua mobiililaitetta. Hän ennusti tekniikan tulevan käyttöön kahden vuoden sisällä. 12 millilitralla metanolia voisi saada 10 tuntia puheaikaa.

Naskalin mukaan teknologiassa ja sen käyttöönotossa on ilmennyt eräitä ongelmia. Yksi niistä koskee käytäntöä: polttokennon vaatima metanoli on räjähdysherkkää eikä sitä saa kuljettaa esimerkiksi lentokoneessa.

Nokia suuntaakin resursseja nykyisten litium-ion- ja litium-polymeeriparistojen kehittämiseen. Naskalin mukaan nykyiset paristot antavat paljon virtaa niiden kokoon nähden ja että ne ovat paras vaihtoehto moneen nykyiseen laitteeseen.

Vaikka Nokia luovutti, tutkimus kuitenkin jatkuu. Monet sen kilpailijat kuten Motorola, Hitachi ja NEC kehittävät polttokennotekniikkaa. NTT Docomo aikoo tuoda markkinoille polttokennopariston jo kahden vuoden päästä. Yhtiö tutkii myös vedyn käyttöä polttoaineena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?