- Suomi on tietoturva-asioissa eturintamassa. Tietoturvavirasto tarvitsee Suomen apua ja myös suomalaisten sidosryhmien apua, Pirotti kertoi haastattelussa.
Hänen mukaansa viraston levittämä tietoturvasanoma auttaa myös suomalaisia - ainakin tietoturva-alan yhtiöitä, koska yritysten valveutuessa markkinat kasvavat.
Pietikäinen nuijan varessa
Suomalaisen osaamisen hyödyntäminen tietoturvavirastossa ei ole jäämässä vain ystävällisiin lausuntoihin, sillä viraston johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin viime syksynä viestintäneuvos Kristiina Pietikäinen.
- Suomi on tietoturvallisuuden edelläkävijä, mikä ei tarkoita, että internet on Suomessa sen turvallisempi kuin muuallakaan. Olemme vain ensimmäisenä päättäneet kääriä hihat ja tehdä asialle jotain, puheenjohtaja Pietikäinen vastasi kehuihin puheessaan.
Myös yritykset saavat äänensä kuuluville virastossa. Nokian turvallisuusjohtaja Urho Ilmonen, F-Securen toimitusjohtaja Risto Siilasmaa ja SSH:n tuotejohtaja Petri Lillberg kuuluvat viraston toimintaa tukevaan 30 hengen permanent stakeholders -ryhmään.
Toimintaa käynnistellään
Pirottin luotsaama tietoturvavirasto - viralliselta nimeltään European Network and Information Security Agency - pitää päämajaansa väliaikaisesti Brysselissä. Lopullinen määränpää on Kreikka.
EU:n mittakaavassa pieni virasto on jo muutaman kuukauden ajan käynnistellyt toimintaansa.
- Työntekijöitä on 44, kun virasto on täydessä vahvuudessaan, mutta se sopii toimintatapaamme, eikä ole huono asia. Euroopan komissio on tehnyt tässä oikean strategisen päätöksen, Pirotti sanoi
- Virasto voi toimia suoraan maiden kanssa luomalla oikeanlaisen suhdeverkon ja välittää tietoa sekä jakaa tietoa maiden välillä. Tehtäviämme ovat luottamuksen rakentaminen ja tiedon jakaminen.
Hyvin varustautunut Suomi
Hänen mukaansa yksi viraston keskeisistä tehtävistä lähitulevaisuudessa on kerätä Suomen kaltaisista "hyvin varustautuneista" EU-maista hyviä käytäntöjä tietoturva-asioissa sekä jalostaa ja jakaa tätä tietoa heikommin varustautuneille maille.
- En halua käyttää termiä vähemmän kehittynyt, koska se kuulostaa ikävältä, Pirotti perustelee sanavalintaansa.
Pääjohtaja korostaa, että hänen virastonsa ei kajoa turvallisuuspolitiikkaan eikä oikeus- tai poliisiasioihin. Viraston toimivaltaan vedoten hän ei myöskään halua kommentoida EU:n puitepäätösehdotusta verkkoliikenteen tunnistetietojen tallentamisesta.
- Emme jahtaa terroristeja tai rikollisia, eikä siihen olisi resurssejakaan. Jos sellaisiin törmäämme, käännymme niitä asioita hoitavan viranomaisen puoleen.