Digitoday

Tulli epäilee Viinikauppa.comin vastuuhenkilöitä törkeästä veropetoksesta

Julkaistu:

Eteläinen tullipiiri tiedottaa ottaneensa Tullin haltuun yksityishenkilöiden Viinikauppa.comista tilaamia alkoholijuomia noin 44 000 litraa, koska niiden tuonnissa ei ole noudatettu valmisteverotuslain säännöksiä. Haltuunotot tehtiin Hangossa ja Helsingissä marras-joulukuussa.
Tullipiiri on aloittanut rikostutkinnan Viinikauppa.comin toiminnasta. Tämänhetkisten tietojen mukaan palvelun taustalla olevien yhtiöiden ja henkilöiden nimissä on tuotu maahan satoja tuhansia litroja alkoholijuomia. Maksamatta jääneitä alkoholijuomaveroja arvioidaan olevan noin miljoona euroa, Tulli kertoo.

Tullin mukaan tutkinnan aikana on saatu takavarikoitua runsaasti asiakirja-aineistoa. Yrityksen toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden epäillään syyllistyneen muun muassa törkeään veropetokseen.

Tutkinnassa pyritään selvittämään kaikki verkkokaupan kautta tehdyt tilaukset, jotka on tuotu maahan joko Viinikaupan tai sen taustalla olevien yhtiöiden tai henkilöiden nimissä.

Ennakkopäätös vuonna 1998

Viinikauppa.com harjoittaa kaukomyyntiä Suomeen. Kaukomyyjällä pitää olla Suomessa veroedustaja, joka vastaa myyjän puolesta valmisteverojen maksamisesta. Koska Viinikauppa.comilla ei ole tällaista veroedustajaa, se on itse vastuussa verojen maksamisesta, Tulli huomauttaa. Tämän lisäksi se on verovastuussa myös maahantuojana, koska alkoholijuomat on tuotu maahan Viinikaupan nimissä. Yksityinen tilaaja ei ole haltuun otetuissa tapauksissa maahantuoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulli muistuttaa Suomen valmisteverotuslain perustuvan EU:n valmisteverodirektiiviin, joka määrittelee, että verot on maksettava tuotteiden kulutusmaahan. Ellei veroedustajaa ole, direktiivi määrää verovastuun myyjälle.

EY-tuomioistuin on antanut vuonna 1998 tuomion vastaavanlaisesta, Britanniassa ilmitulleesta tapauksesta "The Man in Black"

"Tulli ryhtyy painostustoimiin"

Viinikaupan taustalla oleva yritys Teromen OÜ sijaitsee Tallinnassa. Yhtiön tiedottaja Kari Sjöblom perkaa tapahtumia:

- Tullihan on viime keväänä vaatinut Viinikaupalta veroedustajaa, määrännyt uhkasakon ja tehnyt verotuspäätöksen. Molemmat päätökset on Helsingin hallinto-oikeus laittanut maksuunpanokieltoon sen vuoksi, ettei ole olemassa lainvoimaista tulkintaa siitä, että pitäisi olla veroedustaja. Jostain syystä Tulli ei halua odottaa oikeuden päätöstä. Lakimiehemme on pyytänyt, että asiasta otettaisiin lausunto EU-tuomioistuimessa, joten ratkaisu kestää jonkin aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Tulkintamme mukaan Tulli lähtee tässä painostustoimiin, koska se ei saa tahtoaan läpi tavallisella oikeuskäsittelyllä, Sjöblom sanoo ITviikolle.

Sjöblomin mukaan Tullihallitus sanoo verkkosivuillaan, että osa alkoholia Suomessa myyvistä yrityksistä toimii laittomasti. Tämän johdosta verkkokauppa harkitsee tutkintapyynnön jättämistä poliisille siitä, syyllistyykö viranomainen tässä tapauksessa herjaukseen.

Sjöblom lainaa lisäksi Tullin sivujen ohjeita siitä, miten ulkomailta tilataan.

- Tulli sanoo suoraan, että asiakas voi tilata ulkomailta alkoholijuomia, ja jos ei ole veroedustajaa niin kuin meidän tapauksessa, niin silloin asiakkaan pitää itse tehdä ilmoitus Tullille kahden päivän kuluessa ja maksaa vero ohjeiden mukaan. Olemme toimittaneet perille noin 6000 tilausta. Ne asiakkaat, jotka ovat ottaneet tilauksen vastaan ovat siis verovelvollisia. Ei siis edes teoriassa voi olla niin, että Viinikauppa olisi verovelvollinen niistä tuotteista, jotka asiakkaat ovat jo ottaneet haltuunsa, Sjöblom sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää