Hullua hankkia perustason plasma-tv

Perustason plasma-tv vanhentuu kahdessa,kolmessa vuodessa. Se ei kunnolla pysty 480 vaakalinjan tarkkuudella teräväpiirtomaailmaan,ja on hullua hankkia sellainen, puuskahtaa Nordic Satelliten toimitusjohtaja Benny Norling.

9.12.2004 11:58

Norlingin mukaan suurin osa tällä hetkellä myydyistä plasmatelevisioista pystyy vain videonauhuritarkkuuksiin, ja kuvaputkikin pystyy voittamaan ne tarkkuudessa.

– Kun ihmiset ostavat digikameroita, he kysyvät aina, kuinka monta megapikseliä niissä on. Miksi sitten samaa ei tehdä plasmoissa? Ostajien pitäisi vaatia vähintään 720 kuvapisteestä koostunutta vaakalinjaa, jolla päästään seuraamaan hdtv-lähetyksiä.

Perustason plasma-tv:n tarkuus on vga eli 848 x 480 pistettä. Hdtv:stä on hyötyä vähintään xga-tarkkuudella, joka on 1024 x 768 pistettä.

Elinkaarta lisää

Norling korostaa, että tv:n ostajan pitää saada laitteelle 10-15 vuoden elinkaari. Hänen mukaansa nykyiset perusplasmat eivät täytä tätä vaatimusta.

– Paremmat tuotteet maksavat vähintään 4 000 euroa, eikä ensi vuoden lopussa onneksi enää myydä plasmoja vga-tarkkudella, hän toteaa.

Hän listaa esimerkiksi Pioneerin, joka on tuonut hyvin esiin hdtv-kelpoisuutta. Hämmästystä sen sijaan on aiheuttanut B&O:n linja; sillä on Norlingin mukaan myynnissä vga-kelpoista plasmaa huippuhinnalla.

Nordic Satellite on lähettänyt eurooppalaisen HD1-kanavan hdtv-lähetyksiä Sirius-satelliittijärjestelmästä lokakuusta lähtien. Norlingin yritys hallinnoi kahta Sirius-satelliittia, joihin mahtuu yhteensä kymmenen hdtv-kanavaa. Vuonna 2007 laukaistaan radalle Sirius 4, jolloin tarkkapiirtokanavien lukumäärä nousee jo 200:aan.

Nopeammin kuin uskotaan

– Hdtv toteutuu nopeammin kuin otaksutaan. Ruotsissa on jo vuonna 2006 miljoona tarkkapiirtotelevision omistajaa. Sama kehitys toteutuu myös Suomessa.

Nordic Satelliten suurin yksittäinen asiakas on ruotsalainen Viasat, joka tarjoaa muun muassa TV1000-elokuvakanavia.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT sekä British Broadcasting Corporation tekevät hdtv-testejä ja -tutkimuksia. SVT:n suunnitelmiin kuuluvat 1080i:n, 720p:n ja 576i:n satelliittitestilähetykset. Saksassa Premiere aikoo aloittaa hdtv-lähetykset syksyllä 2005, Englannissa BskyB lanseeraa hdtv:n vuoden 2006 aikana. BBC odottaa hieman muutoksen kanssa, mutta koko tuotanto on hdtv-muodossa viimeistään vuonna 2010.

Viasat Yle-jakelijaksi

Norling huomauttaa, että Suomen Yleisradion digitaalikavat ovat tulossa Viasatin tarjontaan Siruksen kautta ensi vuoden puolivälissä. Samasta asiasta kertoi marraskuun lopussa Canal Digital, joka hyödyntää Thor-satelliittijärjestelmää.

– Ylen kanavien mukaan tulon jälkeen Siriuksen kautta tulevat kaikki pohjoismaiset uutislähetykset.

Hänen mukaansa Viasat pystyy ensi vuonna tarjoamaan satelliitin kautta Ruotsin SVT:n uutiskanavia. Asiaa koskevat neuvottelut ovat käynnissä, ja suurin kiistakapula on tekijänoikeuksissa.

– Telenor on näyttänyt laittomasti SVT:tä, mutta me pyrimme tekemään sen muodollisesti oikealla tavalla, Norling korostaa.

Tele-X:n peruja

Nordic Satellite kuuluu Ruotsin satelliittimarkkinoiden vanhimpiin toimijoihin ja se on suomalaisten tunteman yhteispohjoismaisen Tele-X -satelliittihankkeen suora perillinen.

Suunnitelma kariutui ja yhtiöstä tuli kokonaan ruotsalaisten omistama yritys. Vuonna 1989 laukaistiin Tele-X -satelliitti Kourousta, Ranskan Guyanasta, ja seuraavana vuonna TV4 aloitti lähetykset tämän satelliitin kautta.

Lokakuusta 2000 lähtien Nordic Satelliten omistavat Swedish Space Corporation (SSC) ja luxemburgilainen satelliittiyritys SES Global. SSC:lla on oma ohjustukikohta ja satelliittien tarkkailuasema aivan Kiirunan lähellä. Siellä tarkkaillaan muun muassa SIRIUS-satelliitteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?