Suomalaislaitteisto valvoo korkeutta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Elektrobit laskeutuu Titanille

Julkaistu: 7.12.2004 11:07

Elektrobit-konserniin kuuluva Ylinen Electronics on toimittanut Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ja Yhdysvaltain avaruushallinnon (NASA) Cassini-Huygens-luotaimeen mittalaitteita. Luotain on tällä hetkellä seitsemänvuotisen matkansa jälkeen Saturnuksen kiertoradalla.

ESA on vastannut Huygens-luotaimesta, joka tulee laskeutumaan Saturnuksen suurimman kuun, Titanin pinnalle tammikuun 14. päivä.

Elektrobit-konsernin toimittamat radiokorkeusmittarit mittaavat laskeutujan korkeutta sen laskeutuessa laskuvarjojen varassa Titanille. Laitteet aloittavat korkeuden mittauksen noin 30 kilometrin korkeudessa ja niiden toimittaman korkeustiedon perusteella jaksotetaan luotaimen muiden mittalaitteiden toimintaa.

Korkeusmittaus on luokiteltu kriittiseksi koko luotaimen toiminnan kannalta, minkä vuoksi luotaimeen on asennettu kaksi itsenäistä radiokorkeusmittaria, jotka toimivat samanaikaisesti.

Laitteet lähettävät viidentoista gigahertsin taajuista radiosignaalia, joka heijastuu Titanin pinnasta takaisin vastaanottimelle. Heijastuneen signaalin kulkuajan perusteella saadaan luotaimen korkeus laskettua. Lisäksi laitteisto mittaa myös Titanin pinnan ominaisuuksia heijastuneen radiosignaalin voimakkuuden perusteella.

Titan kiinnostaa tutkijoita, koska sen metaani-ilmakehän arvellaan muistuttavan varhaista Maan ilmakehää ja siten antavan lisätietoa elämän synnystä Maapallolla. Olosuhteet niin Titanilla kuin matkalla sinne ovat erittäin vaativat ja laitteet on suunniteltu toimimaan jopa -200 asteen lämpötilassa.

Huygens on kaukaisin toiselle taivaankappaleelle laskeutuva luotain. Radiosignaalin kulku valonnopeudella takaisin Maahan kestää noin 80 minuuttia.

Elektrobitin mukaan avaruuslaitteiden kehittäminen tuottaa osaamista ja teknologioita, joita yhtiö voi soveltaa myös muilla markkinoilla.