Piilaakso - erilainen osa Amerikkaa

Julkaistu:

Kertoessani lähteväni komennukselle Yhdysvaltoihin kavereiden ja tuttavien silmistä oli selkeästi luettavissa kysymys: Miksi? Miksi lähteä idiootin johtamaan maahan, jossa ihmiset ovat ymmärtämättömiä, kirkossakäyviä punaniskoja?
Voin vain kuvitella kuinka paljon George Bushin uudelleenvalinta presidentiksi lisäsi tuttavien hämmennystä. "Siellä se onneton on tiukkapipoisten republikaanien ympäröimänä ja aivopestävänä, eikä se edes tajua muuttaa pois!"

Mutta kun asia ei ole näin yksioikoinen.

Vaikka maan johdossa onkin konservatiivi, ei koko maa suinkaan kannata istuvaa presidenttiä. Bushin kannattajat löytyvät keskilännen ja etelävaltioiden vanhoillisista osavaltioista. Suurkaupungeissa puolestaan enemmistö kannattaa demokraatteja ja olisi halunnut Kerryn presidentiksi.

Kaliforniassa sama ilmiö on nähtävissä pienoiskoossa.

Noin kolme neljännestä Kalifornian reilusta 35 miljoonasta asukkaasta asuu rantavyöhykkeellä, alle sadan kilometrin etäisyydellä merenrannasta. Alueelta löytyvät osavaltion suurkaupungit ja myös Piilaakso mahtuu tälle kaistaleelle.

Merenranta-alueen taajamista vain Los Angelesin eteläpuoleiset San Diego ja Orange County olivat kallellaan Bushin puolelle. Muuten koko rantakaistale kannatti Kerryä presidentiksi. Sen sijaan Kalifornian sisäosa, joka koostuu enemmän maaseutumaisista taajamista, oli yhtä selvästi Bushin puolella.

Kalifornian 55 valitsijamiestä päätyivätkin Kerrylle juuri väestörikkaan ranta-alueen ajamana. Kiihkeimpien kannattajien joukossa oli Piilaakso, missä Kerry nitisti Bushin luvuin 71-28, kun koko osavaltion laajuisesti äänet jakautuivat Kerryn hyväksi vain 56-44.

Mikä tekee Piilaaksosta näin erilaisen?

Yksi tärkeimmistä syistä on alueen väestörakenne. Piilaakson väestö on nuorta ja korkeasti koulutettua. Suurin osa väestöstä on muuttanut alueelle muualta ja tuonut mukanaan palasen omaa kulttuuriaan.

Kansalaisten ja kulttuurien sekametelisoppa on omiaan lisäämään suvaitsevaisuutta, mikä sopii paremmin demokraattien kuin republikaanien ajatusmaailmaan.

Homoavioliitot eivät täällä aiheuta suurtakaan kummastelua, kun taas presidentti Bush vastustaa tiukasti avioliittoja samaa sukupuolta olevien kesken.

Täällä kantasolututkimukset ovat hyväksyttyjä, kun moiset, rienaavat tieteelliset tutkimukset ovat republikaanien silmissä kuin punainen vaate.

Väestöpohjan moninaisuudella selittyy myös se, ettei kirkolla ole täällä niin suurta valtaa kuin keskilännessä ja etelävaltioissa. Kyllä täälläkin kirkkoja ja temppeleitä on rakennettu hyvinkin taajaan, mutta uskonto ei kuitenkaan sanele ihmisten moraalisia ja eettisiä näkemyksiä niin tiukasti kuin republikaanien hallitsemilla alueilla.

Räikeä juopa

Juopa keskilännen vanhoillisten osavaltioiden ja länsirannikon välillä on kasvanut jo niin räikeäksi, että paikallislehdissä on pohdiskeltu pitäisikö Kaliforniasta tehdä oma valtionsa.

Eräs kolumnisti vei ajatuksen vielä pidemmälle suunnitellessaan itä- ja länsirannikoista koostuvaa demokraattivaltiota, jota yhdistämään Kanadasta lainattaisiin kapea maakaistale.

Vanhoillisten puristuksissa olevien vapaamielisten amerikkalaisten hätä on jo havaittu Kanadassakin.

Marry an American -sivusto kehottaa kanadalaisia sinkkuja menemään naimisiin vapaamielisten amerikkalaisten kanssa, jotta nämä pääsisivät Bush nuoremman ikeen alta pois.

Eräänlainen Green Card tämäkin.Hartti Suomela työskentelee Nokian Piilaakson yksikössä tutkimustehtävissä.

Kommentit

    Näytä lisää