Digitoday

Piilaakso - erilainen osa Amerikkaa

Julkaistu:

Kertoessani lähteväni komennukselle Yhdysvaltoihin kavereiden ja tuttavien silmistä oli selkeästi luettavissa kysymys: Miksi? Miksi lähteä idiootin johtamaan maahan, jossa ihmiset ovat ymmärtämättömiä, kirkossakäyviä punaniskoja?
Voin vain kuvitella kuinka paljon George Bushin uudelleenvalinta presidentiksi lisäsi tuttavien hämmennystä. "Siellä se onneton on tiukkapipoisten republikaanien ympäröimänä ja aivopestävänä, eikä se edes tajua muuttaa pois!"

Mutta kun asia ei ole näin yksioikoinen.

Vaikka maan johdossa onkin konservatiivi, ei koko maa suinkaan kannata istuvaa presidenttiä. Bushin kannattajat löytyvät keskilännen ja etelävaltioiden vanhoillisista osavaltioista. Suurkaupungeissa puolestaan enemmistö kannattaa demokraatteja ja olisi halunnut Kerryn presidentiksi.

Kaliforniassa sama ilmiö on nähtävissä pienoiskoossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin kolme neljännestä Kalifornian reilusta 35 miljoonasta asukkaasta asuu rantavyöhykkeellä, alle sadan kilometrin etäisyydellä merenrannasta. Alueelta löytyvät osavaltion suurkaupungit ja myös Piilaakso mahtuu tälle kaistaleelle.

Merenranta-alueen taajamista vain Los Angelesin eteläpuoleiset San Diego ja Orange County olivat kallellaan Bushin puolelle. Muuten koko rantakaistale kannatti Kerryä presidentiksi. Sen sijaan Kalifornian sisäosa, joka koostuu enemmän maaseutumaisista taajamista, oli yhtä selvästi Bushin puolella.

Kalifornian 55 valitsijamiestä päätyivätkin Kerrylle juuri väestörikkaan ranta-alueen ajamana. Kiihkeimpien kannattajien joukossa oli Piilaakso, missä Kerry nitisti Bushin luvuin 71-28, kun koko osavaltion laajuisesti äänet jakautuivat Kerryn hyväksi vain 56-44.

Mikä tekee Piilaaksosta näin erilaisen?

Yksi tärkeimmistä syistä on alueen väestörakenne. Piilaakson väestö on nuorta ja korkeasti koulutettua. Suurin osa väestöstä on muuttanut alueelle muualta ja tuonut mukanaan palasen omaa kulttuuriaan.

Kansalaisten ja kulttuurien sekametelisoppa on omiaan lisäämään suvaitsevaisuutta, mikä sopii paremmin demokraattien kuin republikaanien ajatusmaailmaan.

Homoavioliitot eivät täällä aiheuta suurtakaan kummastelua, kun taas presidentti Bush vastustaa tiukasti avioliittoja samaa sukupuolta olevien kesken.

Täällä kantasolututkimukset ovat hyväksyttyjä, kun moiset, rienaavat tieteelliset tutkimukset ovat republikaanien silmissä kuin punainen vaate.

Väestöpohjan moninaisuudella selittyy myös se, ettei kirkolla ole täällä niin suurta valtaa kuin keskilännessä ja etelävaltioissa. Kyllä täälläkin kirkkoja ja temppeleitä on rakennettu hyvinkin taajaan, mutta uskonto ei kuitenkaan sanele ihmisten moraalisia ja eettisiä näkemyksiä niin tiukasti kuin republikaanien hallitsemilla alueilla.

Räikeä juopa

Juopa keskilännen vanhoillisten osavaltioiden ja länsirannikon välillä on kasvanut jo niin räikeäksi, että paikallislehdissä on pohdiskeltu pitäisikö Kaliforniasta tehdä oma valtionsa.

Eräs kolumnisti vei ajatuksen vielä pidemmälle suunnitellessaan itä- ja länsirannikoista koostuvaa demokraattivaltiota, jota yhdistämään Kanadasta lainattaisiin kapea maakaistale.

Vanhoillisten puristuksissa olevien vapaamielisten amerikkalaisten hätä on jo havaittu Kanadassakin.

Marry an American -sivusto kehottaa kanadalaisia sinkkuja menemään naimisiin vapaamielisten amerikkalaisten kanssa, jotta nämä pääsisivät Bush nuoremman ikeen alta pois.

Eräänlainen Green Card tämäkin.Hartti Suomela työskentelee Nokian Piilaakson yksikössä tutkimustehtävissä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

  2. 2

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  3. 3

   Meghan Markle pukeutui kuin Jackie Kennedy – kuvat paljastavat: hyvin erilainen tyyli kuin herttuatar Catherinella

  4. 4

   Kommentti: Avicii on traaginen esimerkki siitä, kuinka kukaan ei neuvo nuoria tähtiä hidastamaan

  5. 5

   Loton päävoitto jäi jakamatta – 6 oikein tuloksia löytyi peräti 105 kappaletta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

  4. 4

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  5. 5

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää