Digitoday

Sonera sulkee 60-vuotiaan Telex-palvelun vuoden päästä

Julkaistu:

Sonera lopettaa kaukokirjoitinliikenteen välittämiseen tarkoitetun Telex-palvelun ensi vuoden lopussa. Ensi kesäkuussa 60-vuotta täyttävä palvelu on Suomen vanhimpia käytössä olleita telepalveluja, joka toimi pitkään ulkomaanliikenteen nopeana, luotettavana ja edullisena välineenä, operaattori muistelee.

Uudet viestintäpalvelut, kuten sähköposti, ovat vähitellen korvanneet palvelun. Telexin viimeisiä käyttäjiä on Ilmatieteenlaitos, joka otti palvelun ensimmäisenä käyttöönsä vuonna 1945.

Telex-palvelu on normaalisti käytettävissä joulukuun 2005 loppuun asti. Palvelun lopettamisen perusteena on kansainvälisen viestiliikenteen siirtyminen uudempiin kanaviin. Telex-palvelua käyttää Suomessa vielä runsaat kaksisataa yritysasiakasta. Näille asiakkaille pyritään tarjoamaan vaihtoehtoisia tapoja viestiliikenteen hoitamiseen.

Palveli kansainvälistä kauppaa

Telex-palvelun käyttäjiä ovat olleet pääosin kansainvälistä kauppaa käyvät yritykset, joilla oli jo varhain tarve tekstipohjaiseen viestintään. Palvelu mahdollisti liikennöinnin telex-verkossa kaikkien maailman telex-liittymien kanssa. Palvelu oli siten pitkään ulkomaanliikenteen yksi merkittävimpiä kanavia välittää tietoa edullisemmin ja luotettavammin kuin puhelinverkossa, Sonera sanoo. Telexillä saavutettiin myös monet sellaiset maat ja alueet, joihin puhelinyhteydet toimivat huonosti.

Telex vuoden 1940 olympialaisia varten

Vuoden 1940 Helsingin olympiakisoja varten oli Posti- ja lennätinlaitos hankkinut Suomeen uudenaikaisen kaukokirjoitinkeskuksen. Se tunnettiin englanninkielisellä lyhenteellään telex (teleprinter exchange).

Toisen maailmansodan syttyminen johti kuitenkin olympialaisten peruuttamiseen, ja upouusi keskus luovutettiin armeijan käyttöön. Normaaliolojen vakiinnuttua Posti- ja lennätinlaitos pääsi vihdoin avaamaan Suomen ensimmäisen telex-keskuksen yleiseen liikenteeseen 1.6.1945.

Palvelun huippuvuosi koettiin vuonna 1985, jolloin telex-liittymiä oli noin 8500.

Kommentit

    Näytä lisää