Venäjälle halutaan oma Piilaakso

Julkaistu:

Venäjän hallitus haluaa perustaa toisen Piilaakson Venäjälle. Yhdeksi ohjelmistoteollisuuden houkutuskeinoksi suunnitellaan verovapaiden alueiden synnyttämistä. Hallituksen tavoitteena on katkaista it-ammattilaisten aivovuoto maasta ja nostaa ohjelmistoteollisuuden osuutta maan bruttokansantuotteesta.
Venäjä aikoo vähentää tietokoneammattilaisten aivovuotoa maasta ja kasvattaa omaa ohjelmistotuotantoa, maan ict-alan apulaisministeri Dmitri Milovantsev sanoi perjantaina. Tavoitteena on vähentää myös maan riippuvuutta öljyteollisuudesta.

Milovantsevin mukaan Venäjän hallitus pohtii verovapaa-alueiden perustamista ja vastaavanlaisen alueen synnyttämistä kuin Kalifornian Piilaakso.

Tarkkaa arviota siitä, kuinka paljon venäläisiä it-ammattilaisia työskentelee muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa, Hollannissa ja Israelissa ei ole, kertoo Mercury News. Ministerin mukaan luku on kuitenkin suuri.

"Venäjällä on suhteellisesti maailman eniten korkeasti koulutettuja insinöörejä, ja silti meidän osuutemme kansainvälisistä ohjelmistomarkkinoista on vain 0,6 prosenttia."

Epäilykset siitä, että hallituksen aloite ei ota tuulta alleen, Milovantsev kuittaa matkapuhelinalan lähihistorialla.

"Kukaan ei uskonut, että matkapuhelimet olisivat menestys Venäjällä, ja nyt meillä on 42 prosentin penetraatio".

Maan viestintäministeri Leonid Reihman on arvioinut, että Venäjän ohjelmisto- ja it-markkinat ovat arvoltaan 3,5 ja 3,9 miljardin välillä tänä vuonna. Alan viennin arvo on noin 400 miljoonaa euroa.
Kommentit

    Näytä lisää