Hdtv massamarkkinoilla aikaisintaan vuonna 2010

Ennusteen mukaan 12 miljoonaa eurooppalaista taloutta katselee Pekingin olympialaisia teräväpiirtotelevisioista vuonna 2008. Vuoden 2010 jälkeen hdtv leviää massamarkkinoille. Laitteista vain osa plasmatelevisioista ja lcd-näytöistä sopii hdtv-maailmaan.

4.11.2004 12:16

Eurooppalaiset yleisradioyhtiöt pääsevät lähettämään hdtv-materiaalia vuoden 2007 jälkeen, kun analogiset lähetykset ovat loppuneet. Kaapeliyhtiöt aloittavat hdtv-reitillä kunnolla 2008:n jälkeen, ja pelikonsolit pääsevät terävämpään maailmaan jo ensi vuonna.

Teräväpiirtolähetykset ovat tulossa vuodenvaihteen jälkeen Helsinki Television verkkoon, ja kyseessä on suurin mullistus televisioalalla sitten värilähetysten alkamisen. Suomalaisyhtiö on aloittamassa hdtv-lähetyksiä yhdellä kanavalla.

HTV:llä koelähetyksiä

- Olemme kesästä asti lähettäneet hdtv-koelähetystä, ja sen perusteella on tarkoitus arvioida, milloin uusi standardi voidaan kaupallistaa. Toivomme, että pääsemme alkuun ensi vuoden alussa, toteaa HTV:n tekninen johtaja Kari Ruopsa.

Hänen mukaansa tarvitaan myös vaihtoehtoja hdtv-päätemarkkinoilla. Ensimmäisenä on hdtv-päätteiden markkinoilla ollut Quali-TV. Yhtiö tuo älykorttipaikoilla, common interfacella varustetun QC1080IRCI-päätteen myyntiin marras – joulukuussa. Sen hinta asettuu 600 euron tienoille, Quali-TV:stä kerrotaan.

Ruopsa selvittää, että HTV vaatii päätteiltä varmatoimisuuden lisäksi tekstitys- ja teksti-tv-kelpoisuutta. Päätteen tulisi myös ymmärtää mpeg2:n lisäksi myöhemmässä vaiheessa mpeg4:ää. Ne ovat videokuvan pakkausstandardeja ja vaihtoehtoisesti tarjolla hdtv-tuotantoon.

- Hdtv:n myötä ei mitään ole tapahtumassa nykyiselle digitaalilähetysten standardille. Digi-tv ja hdtv näkyvät tulevaisuudessa samalta päätelaitteelta, Ruopsa toteaa.

Uudella standardilla saadaan ruudulle yli kaksi miljoonaa kuvaelementtiä, kun tämänhetkinen tv-kuva koostuu vajaasta 350 000 elementistä. Hdtv:n tarkkuus on 1920 x 1080 pistettä eli kuva muodostuu 1080 juovasta. Analogisessa tv:ssä niitä on 625.

Useita standardeja

Hdtv-standardeja on useita. Paras lopputulos tulee 1080i:llä tai 1080p:llä. Kirjain i merkitsee lomitusta eli kuva muodostuu kahdesta puolikuvasta. P on progressiivisuutta eli silloin tarjotaan yhtä kokokuvaa puolikuvien sijasta.

Toinen hdtv-standardi merkitsee juovamäärän pudottamista 720:een. Siinä tarkkuus on 1280 x 720 pistettä, ja standardin nimenä 720p.Hdtv-signaali rohmuaa tilaa viiden - kuuden digitaalisen kanavan verran, joten Suomen maanpäällisissä lähetyksissä sitä voidaan odottaa vasta, kun analogiset lähetykset lopetetaan. Satelliittiyhteyksissä ja kaapelissa ei ole näitä esteitä.

Euroopassa tehdään tällä hetkellä koelähetyksiä 1080i-standardilla HD1-kanavalla. Teräväpiirtoisia ohjelmia lähetetään Astra-satelliittiitista, ja ne näkyvät myös HTV:n tarjonnassa. Euroopassa ei kuitenkaan ole tehty vielä päätöstä standardista. Yleisradioliitto EBU on jopa puhunut 720p:n puolesta

Yhteensopivissa plasmatelevisioissa ja lcd-näytöissä hdtv-kuva skaalataan sopivaan kokoon.42 tuuman plasmoissa hdtv-hyöty tulee esiin vähintään xga-tarkkuudella, jossa on 1024 x 768 kuvapistettä ja 50 tuumassa minimiluku on 1280 x 768.

Plasmat kahteen kerrokseen

Tämä tilanne jakaa plasmat kahden kerroksen väkeen. Yläkerrassa on hdtv-kelpoiset mallit ja alhaalla karvalakkilaitteet vga-tarkkuudella.Ulkokauppojen myyntipäällikkö Jari Ruoho ja Kaukomarkkinoiden osastopäällikkö Antti Holopainen korostavat, että hintaero näiden kahden maailman välillä tulee olemaan 1 000 – 2 000 euroa.

Holopaisen mukaan Panasonicilla on tällä hetkellä yksi hdtv-yhteensopiva plasma-malli, joka on 50-tuumainen. Lcd-näytöissä teräväpiirtoon kykenevät isoimmat, 22, 26 ja 32 ruuman Panasonic-mallit.

- Ensi maalis – huhtikuussa hdtv-valmius ulotetaan kautta linjan Panasonic-plasmoihin. Se koskee 37, 42 ja 50 tuuman malleja, Holopainen huomauttaa.

Ruohon mukaan Pioneerilla on nyt myynnissä kaksi hdtv-kelpoista plasmanäyttöä. Niiden koot ovat 43 ja 51 (50) tuumaa. Seuraavssa sukupolvessa hdtv ulotetaan myös 61 tuuman kokoluokkaan. Se tulee myyntiin joulu - tammikuussa.

- Normaalia kuluttajaa hdtv ei ole puhuttanut millään tavalla, mutta jos halutaan varmistautua myös tulevaisuuden lähetysstandardeihin, hdtv-plasmat ovat oikea vaihtoehto, Ruoho toteaa.

Hän korostaa, että tilanne muuttuu oleellisesti Suomessa kun HTV aloittaa hdtv-lähetyksensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?