Fyysinen ja nettipiratismi tähtäimissä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Elokuva-ala käynnistää valistuskampanjan teattereissa

Suomessa piratismia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) ja suomalainen elokuva-ala liittyvät ensimmäisten joukossa kansainväliseen piratisminvastaiseen tiedotuskampanjaan.

2.9.2004 14:25

Suomalaisissa elokuvateattereissa ryhdytään huomisesta lukien esittämään kahta erilaista elokuvapiratismin vastaista spottia.

Toisessa keskitytään perinteiseen fyysiseen piratismiin ja toisessa nettipiratismiin. Spotit ovat Yhdysvaltain elokuvateollisuuden kattojärjestön Motion Picture Association (MPA) tuottamia. Niitä pyöritetään ainakin vuoden loppuun asti.

- Yhä nopeutuvien laajakaistojen ja tehokkaamman digitaalisen pakkaamisen myötä elokuvateollisuus käy läpi samaa kamppailua, kuin minkä musiikkiteollisuus on jo kohdannut, pohtii TTVK:n projektipäällikkö, varatuomari Antti Kotilainen.

Kuten musiikki-, myös elokuvateollisuus näkee internetin suurena mahdollisuutena teostensa lailliseen jakeluun tulevina vuosina, TTVK:ssa arvioidaan.

Suomalaiset tuomitsevat piratismin

TTVK:n mukaan selkeä enemmistö, 76 prosenttia suomalaisista ei hyväksy internetiin luvatta laitettujen musiikkiteosten ja elokuvien kopiointia omaan yksityiseen käyttöön. Tiedot perustuvat Taloustutkimuksen elo-syyskuussa 2003 tekemään tutkimukseen, jossa haastateltiin tuhatta 15-74-vuotiasta suomalaista.

Suomen tekijänoikeuslakia ollaan parhaillaan uudistamassa. Lakiesityksessä puututaan myös internet-piratismiin. Uusi laki tulee kieltämään netissä luvatta jaossa olevien musiikin ja elokuvien kopioinnin omaan käyttöön, mutta siitä ei kuitenkaan tule rangaistavaa, jos kopioiden määrä pysyy muutamassa kappaleessa.

Kotimaisten elokuvien osalta ensimmäisiin piraattiversioihin törmätään yleensä hetimiten elokuvan vuokra-dvd:n ilmestymisen jälkeen.

- Kotimaisen uutuuselokuvan hinta Viipurissa on seitsemän euroa, ja kyseessä on dvd-r-levylle tietokoneella tehty kopio. Tehdastekoisiin prässättyihin piraatti dvd-levyihin emme ole tänä vuonna kotimaisten elokuvien osalta törmänneet, toteaa Kotilainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?