Kielikone ja Netclickup kehittävät MOT Lukutulkkia - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tolkkua nettienglantiin

Kielikone ja Netclickup ryhtyvät kehittämään uudenlaista sähköistä sanakirjakäyttöliittymää. MOT Lukutulkin avulla pyritään vastaamaan uudenlaisiin kielen ymmärtämisen haasteisiin, joita muun muassa internetin ja englanninkielen lisääntynyt käyttö viestinnässä on tuonut mukanaan.

15.6.2004 13:27

Yhteistyöhankkeessa kehitettävä MOT Lukutulkki on internet-sivustojen englanninkielisen tekstisisällön lukemiseen tarkoitettu apuväline. Se toimii Internet Explorer -selaimessa ja hakee käännösvastineita palvelimella sijaitsevista tietokannoista.

Sovelluksen tekniikka perustuu Netclickupin kehittämään Lukutulkki-teknologiaan, jossa Internet Exploreriin asennettava laajennussovellus tarjoaa suomenkielisen käännösvastineen käyttäjän hiirellä valitsemalle englanninkieliselle sanalle. MOT Lukutulkki tutkii valittuja englanninkielisiä sanoja, muuttaa ne perusmuotoon ja analysoi niitä suhteessa lausekontekstiin.

MOT Lukutulkki hyödyntää Kielikoneen kehittämän MOT-sanakirjaohjelman sanakirja-aineistoja sekä hakualgoritmeja. Se sisältää englannin yleiskielen, tekniikan ja kaupan sekä erikoisalojen sanakirjoja ja termistöjä.

Osapuolten mukaan kehitettävä sovellus sopii yrityskäyttöön täydentämään tavanomaisia sanakirjakäyttöliittymiä, mutta soveltuu myös yksityiskäyttöön. Tuote tulee markkinoille syksyllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?