Virusscan, vko 10: - Digitoday - Ilta-Sanomat

Syttyikö virussota?

Tosielämän retoriikka on ehtinyt virusmaailmaan. Oikeassa elämässä puhutaan terrorismin vastaisesta taistelusta, bittiavaruudessa taas käydään virussotaa. Viruskirjoittajat sotivat nyt keskenään haittaohjelmilla – koodiriveillä ja niiden väleissä.

5.3.2004 10:48 | Päivitetty 6.12.2007 23:47

Haittakoodin sekaan on upotettu erilaisia viestejä varmaankin yhtä kauan kuin haittaohjelmia on tehty. Yleensä viestit ovat alatyylisiä tai muuten vain pilkkaavia ja ne on tavallisesti perinteisesti suunnattu virustorjujille. Ei liene yllättävää, että oman osansa viruskirjoittajien ivaviesteistä on vuosien saatossa saanut Microsoft ja sen perustaja Bill Gates, sillä Microsoftin ohjelmat ovat tätä nykyä haittaohjelmien pääasiallinen kohde.

Ehkä hieman yllättäen varsin yleisiä ovat olleet myös viestit, joissa kirjoittaja haluaa tuoda esiin omia koodauskykyjään ja jopa tyrkyttää itseään töihin virustorjuntayhtiöön. Tiettävästi tämän kaltainen ansioluettelo ei ole toiminut varsinaisena ponnahduslautana skriptikakaroiden urakehityksessä.

Nyt viuhuvat vihaiset viestit viruskoodissa alan harrastajien välillä. Netsky-matojen tekijät näyttävät saaneen kimppuunsa sekä Bagle- että Mydoom-matojen kirjoittajat. Sanallisen miekankalistelun lisäksi tihulaisten tekijät kamppailevat ohjelmatasolla: eri haittaohjelmat yrittävät sulkea toisiaan.

Hassuja ammattilaisia

Mutta ovatko viruskirjoittajat sittenkään ihan sotapolulla keskenään, kuten puhutaan? Harhauttaako sotapuhe ihmiset uskomaan virusrintaman sotatilaan ja kiinnittämään huomionsa vääriin asioihin?

Roskapostitekniikoiden käyttäminen haittaohjelmien levitykseen on viime vuodesta asti antanut olettaa, että ammattimaiset spämmärit ovat tavalla tai toisella kytköksissä viime kuukausien matotulviin.

Jos spämmäävien matojen taustalla on ammattirikollisia, sanasodan lietsonta viruskoodin seassa vaikuttaa hieman hassulta. Uhoaminen ja oman paremmuuden vakuutteleminen on totuttu yhdistämään huvin, jännityksen tai arvostuksen takia matoja levitteleviin skriptikersoihin. Miksi ammattilainen pitäisi itsestään meteliä?

Turhaa julkisuutta

F-Securen päätös olla julkaisematta virusmaakareiden välistä sanailua on varmaankin ihan oikea. On kai turhaa antaa vahingontekijälle sitä, mitä hän ilmeisestikin haluaa. Oli haittaohjelmien takana kuka hyvänsä, hän on tarkoittanut viestinsä muiden luettavaksi. Se, annetaanko haittaohjelman tekijälle julkinen foorumi, on kaiketi ensisijaisesti virustorjujien ja toissijaisesti median vastuulla.

Tavallaan F-Securen päätös on myös linjassa virustorjunta-alan epävirallisen nimeämiskäytännön – yhden niistä harvoista – kanssa: haittaohjelmia ei pääsääntöisesti nimetä niiden kirjoittajan haluamalla tavalla. Tekijät antavat haittaohjelmilleen useinkin nimiä, mutta torjujat eivät halua niitä käyttää.

Entä käydäänkö virusmaakareita vastaan oikeasti sotaa, ja ketä puhe viruskirjoittajien välisestä sodasta voi hyödyttää? Helppoa varmaankin olisi vastata, että sotapuheet nostattavat virustorjuntayhtiöitä, mutta vaikka sotapuheet voivat kuulostaa yliampuvilta ja pelkoa lietsovilta, niistä voi hakemalla löytää hyvänkin puolen. Virusongelma nimittäin on vakava osittain siksi, että kovin monet eivät tiedä, miten välttyä haittaohjelmilta.

Tarkoitus siis ei ehkä olekaan herättää puheilla turhia pelkoja, vaan turvaunta uinuvia käyttäjiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?