Uusi väitös - Digitoday - Ilta-Sanomat

Datalouhinnasta apuja matkaviesinverkon parantamiseen

Matkaviestinverkon operaattori voi havaita verkon ongelmia tehokkaasti datalouhintamenetelmien avulla. Merkittävimpien ongelmien paljastuminen mahdollistaa myös verkon toiminnan parantamisen, ilmenee uudessa väitöskirjassa Tampereen teknillisessä yliopistossa.

27.2.2004 11:12

Diplomi-insinööri Pekko Vehviläisen (32) mittaus- ja informaatiotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Data Mining for Managing Intrinsic Quality of Service in Digital Mobile Telecommunications Networks (Digitaalisten matkaviestinverkkojen palvelulaatumittausten käsittely datalouhinnalla) tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) automaatiotekniikan osastolla 5. maaliskuuta.

Väitöskirjan mukaan nykyaikaisen digitaalisen matkaviestinverkon, kuten gsm- tai umts-verkon operointi ja hallinta, on vaativaa, sillä matkaviestinverkossa on tuhansia toisiinsa kytkettyjä laitteita.

Verkko-operaattorien toiminta perustuu heidän asiantuntemukseensa sekä verkosta kerättyjen mittausten analysointiin. Mittausdatan suuresta määrästä johtuen mittausten analysointi ei ole tehokasta ilman kehittyneitä analysointimenetelmiä.

Yhdistettyjä asioita

Väitöstutkimuksessa on yhdistetty operaattorin asiantuntemusta sekä verkosta mitattua palveluiden laatuun liittyvää dataa niin kutsuttujen datalouhintamenetelmien avulla. Menetelmiä käyttämällä matkaviestinverkon operaattori voi havaita verkon ongelmia tehokkaasti.

Merkittävimpien ongelmien paljastuminen mahdollistaa myös verkon toiminnan parantamisen. Tämä näkyy kuluttajalle parantuneena palvelun laatuna, kuten esimerkiksi verkon laajentuneena peittoalueena sekä puheluiden katkeamisena entistä harvemmin.

Vastaväittäjänä toimii professori Leo Van Biesen (Vrijen yliopisto, Bryssel, Belgia). Tilaisuutta valvoo professori Risto Ritala TTY:n Mittaus- ja informaatiotekniikan laitokselta.

Pekko Vehviläinen on kotoisin Riihimäeltä ja asuu nykyisin Tampereella. Hän työskentelee tutkijana Tampereen teknillisessä yliopistossa automaatio- ja säätötekniikan laitoksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?