WEF koolla Davosissa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Bill Gates pohtii pahinta talousfoorumissa

Julkaistu: 20.1.2004 7:15

Microsoft Corporationin päämies, Bill Gates on yksi tuhannesta Davosin talousfoorumiin osallistuvasta huippujohtajasta. Tänä vuonna raskaan sarjan aivoriihi verryttelee miettimällä huonoimpia vaihtoehtoja talouden ja teknologian kehitykselle.

Sveitsin Davosissa alkava viisipäiväinen World Economic Forum on Bill Gatesin lisäksi houkutellut paikalle Sonyn Nobujuki Idein ja Siemensin Heinrich von Piererin kaltaisia raskassarjalaisia.

WEF:n paneelikeskusteluiden aiheiksi on tänä vuonna annettu tuhoa läheltä liippaavia teemoja. Sessioilla on nimiä kuten «Maailmanluokan brandien riskit», «Huonoimman vaihtoehdon ennustaminen» ja «Piileekö lähelläsi miljardiluokan syyte?», Bloomberg kirjoittaa.

Synkkyys ei katoa

Kemianjätti BASF:n pääjohtaja Jürgen Hambrecht pitää synkkiä teemoja oikeutettuina.

- Toimitusjohtajat elävät edelleen vaikeita aikoja. Kustannussäästöt ja irtisanomiset ovat pääosissa. Parmalatin kaltaiset tilinpitoskandaalit ja sisäpiirikaupat ovat omat ongelma-alueensa, Hambrecht pohtii.

Henkilöstöleikkauksille sopivasti erään WEF:n keskustelunaiheen nimi on «Viimeinen ulkoistettava sammuttakoon valot».

Talousviisaita askarruttavat Davosissa myös valuuttakurssien heilahtelut ja se, miten saada kolmen suuren markkinan eli Yhdysvaltain, EU:n ja Japanin talouskasvut sovitettua paremmin keskenään samaan tahtiin.

Tänäkin vuonna amerikkalaisten teknoyhtiöiden pääjohtajat loistavat Davosin tähtinä. Heidän tilannettaan helpottaa dollarin alhainen kurssi, joka on piristänyt yhtiöiden vientibisneksiä.

Myös suhteita vuoristossa solmitaan. Esimerkiksi maailman suurimman älykorttiyhtiön Gemplus International SA:n johtaja Alex Mandl osallistuu jo kahdeksatta kertaa WEF:n seminaariin Davosissa.

- Tulen kuuntelemaan Michael Delliä (Dell Computers), Carly Fiorinaa (Hewlett-Packard) ja John Chambersia (Cisco Systems). Ja tietysti Billiä, Mandl sanoo Bloombergille.