IBM näyttää mallia - Digitoday - Ilta-Sanomat

HP lyö rahoiksi lisensseillä

Julkaistu: 13.1.2004 7:22

Tietokoneyhtiö Hewlett-Packard on kaikessa hiljaisuudessa keskittänyt lisenssiasiansa yhteen yksikköön, jonka tarkoitus on hallinnoida yhtiön keksinnöistään saamia tekijänoikeus-, lisenssi- ja patenttikorvauksia.

Vuosi sitten perustetun yksikön ainoa tehtävä on varmistaa, että pc- ja kopiokonejätin kaikki patentti- ja tekijänoikeusmaksut kerätään asianmukaisesti. HP:n lisenssikakku on yksi maailman suurimmista, Financial Times kirjoittaa.

Yksikköä johtava Joe Beyers sanoi maanantaina, että yksikön keräämät maksut ovat vuodessa kasvaneet 50 prosenttia. Beyers ei kertonut sitä, miten paljon HP ansaitsee immateriaalioikeuksien myynnistä tai muista tekijänoikeusmaksuista.

HP on aiemmin jättänyt keksinnöistä rahastamisen yksiköidensä huoleksi. Hajautetun ratkaisun myötä yhtiöltä on vuosien saatossa jäänyt melkoisia summia keräämättä, koska yksiköt eivät ole mieltäneet keksintöjä koko konsernin yhteiseksi omaisuudeksi.

Financial Timesin mukaan HP seuraa it-alan kehitystä, jota ovat viitoittaneet muiden muassa Microsoft ja IBM.

Monopolituomareiden kanssa kärvistelevä Microsoft ilmoitti joulukuussa, että se remointoi koko lisenssijärjestelmänsä. Ohjelmistotalon mukaan se päästää muut yhtiöt osalliksiksi uusista teknologioistaan samalla kun tutkijat saavat käyttöönsä suuren osan Microsoftin immateriaalioikeuksista ilman korvausta.

IBM puolestaan hankkii patenteillaan vuosittain yli miljardin dollarin tulot. Iso sininen on hallinnut Yhdysvaltain patenttimarkkinoita jo 11 vuotta peräjälkeen. Myös Microsoft tähtää keksintöjensä entistä parempaan taloudelliseen hyödyntämiseen.

HP:n patenttiyksikössä työskentelee noin puolen sataa henkilöä. Tulevaisuudessa yksikön tehtävänä on varmistaa, että Hewlett-Packard saa mahdollisimman korkean tuoton tutkimukseen ja tuotekehitykseen tekimistään investoinneista.