"lain aukot paikataan" - Digitoday - Ilta-Sanomat

Ministeriö: Urheiluradio voi pitää toimilupansa

Liikenne- ja viestintäministeriö ei enää harkitse Suomen Urheiluradio Oy:n toimiluvan peruuttamista luvanvastaisten sopimusjärjestelyjen vuoksi.

28.11.2003 13:59

Ministeriön mukaan ei ole enää perusteita puuttua toimilupaan, koska Urheiluradio ja SBS Finland Oy ovat muuttaneet keskinäistä sopimustaan siten, että määräysvallan voidaan katsoa palanneen Urheiluradiolle.

Asia tuli ministeriössä vireille, kun kävi ilmi, että Urheiluradio ja SBS Finland olivat alkusyksystä tehneet sopimuksen, jolla Suomen Urheiluradio Oy osti osan radio-ohjelmastaan SBS Finland Oy:ltä. Samalla yhtiö radioaseman nimi Sport FM muutettiin Radio Cityksi. Sopimus muutti määräysvaltaa paikallisradioluvalla toimivassa Urheiluradiossa.

Ministeriön mukaan kaupallisten radioiden toimilupajärjestelmä perustuu siihen, että valtioneuvoston myöntämiä toimilupia ei saa siirtää toiselle. Lain mukaan valtioneuvosto voi peruuttaa toimiluvan, jos tosiasiallinen määräysvalta paikallisradiossa muuttuu.

Puutteellinen laki

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen katsoo Urheiluradion tapauksen osoittavan, että laki televisio- ja radiotoiminnasta on puutteellinen, koska se mahdollistaa käytännössä toiminnan siirtämisen sopimusten avulla.

Ministeriö aikoo asettaa työryhmän valmistelemaan lakiin tällaisen menettelyn estävät muutokset ja selvittää laajemminkin lain uudistamisen tarpeet.

Luhtasen mukaan ministeriö myös pyytää Viestintävirastoa selvittämään, miten paikallisradiot harjoittavat käytännössä ohjelmatoimintaa. Tarkoitus on ottaa selville muun muassa se, missä määrin ohjelmatoiminnasta vastaavat muut kuin toimiluvanhaltijat itse.

Nykyiset paikallisradioluvat umpeutuvat ministeriuön mukaan vuoden 2006 lopussa. Luhtanen lupaa, että tuolloin toimiluvat laitetaan avoimeen hakuun ja lupapäätökset tehdään aidosti puhtaalta pöydältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?