Uusi palvelu - Digitoday - Ilta-Sanomat

Lukutulkki kääntää englannista suomeen

Käytännön tilanteisiin on tehty englannin kielen ymmärtämistä helpottava sovellus, Lukutulkki, joka toimii täysin Internetin ehdoilla. Palvelun ovat kehittäneet lahtelaiset internetoperaattori PHNet ja tietoverkkojen hakusovelluksia suunnitteleva ja valmistava NetClickup Oy.

18.11.2003 12:12

Osapuolten mukaan internetin käyttö kompastuu monilla siihen, että englanninkielisissä teksteissä tulee esiin sanoja ja ilmaisuja, jotka eivät helposti avaudu ilman sanakirjaa. Jos sanakirjaa ei ole käsillä tai sellaisen selailu vaikka netistä alkaa tekstin edetessä hermostuttaa, saattaa käydä niin, että mielenkiintoinenkin teksti jää lukematta.

Projektipäällikkö Mikko Ylä-Pietilä PHNetistä sanoi, että Lukutulkki eroaa sanakirjasovelluksista ja konekäännösohjelmista monella tavalla.

- Pelkkä englanninkielisen sanan napsautus riittää tuomaan esiin suomennoksen. Lukutulkki osaa tunnistaa tekstistä erilaisia rakenneilmaisuja ja kielelle ominaisia sanontoja, idiomeja, Ylä-Pietilä kertoo.

Lukutulkin tietämyskannassa on satatuhatta riviä sanoja, rakenneilmaisuja ja sanontoja, jotka on kerätty aidosta internet-tekstimateriaalista.

Lukutulkki on Internet Explorerin laajennusosana toimiva palvelu, jonka luokse ei tarvitse mennä. Se kulkee Webissä mukana.

PHNet (HTK Netcommunikation Oy) on Finnetiin kuuluvan Päijät-Hämeen Puhelin Oyj:n tytäryhtiö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?