Kohti älykkäitä koneita - Digitoday - Ilta-Sanomat

Maatalousteknologian vientiin it-osaamista

Suomalaisen maatalousteknologian vientimahdollisuudet ovat tulevaisuudessa pitkälle riippuvaisia uuden teknologian osaamisesta, sanoo professori Hannu Haapala MTT:stä (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus).

7.10.2003 7:47

- Suomi ei voi kilpailla maataloustuotteiden hinnoilla, mutta teknologian tutkimuksessa ja tuotekehityksessä voisimme olla kilpailukykyisiä, Haapala sanoo.

Haapala puhui äskettäin maatalousteknologian tutkimusta esittelevillä Ensimmäisillä teknologiapäivillä Vihdissä. Päivät olivat osa maatalouskonevalmistajien tulevaisuusstrategiatyötä.

Professori Simon Blackmore Tanskan maatalousyliopistosta korostaa tietotekniikan avainasemaa koko elintarvikeketjun kehittämisessä. Maailman johtaviin täsmäviljelyn ja älykkäiden koneiden asiantuntijoihin kuuluva Blackmore painottaa tietotekniikan etuja muihin uusiin teknologioihin, kuten sadon geneettiseen manipulointiin verrattuna.

- Älyteknologia on halpaa, tehokasta ja ympäristöystävällistä. Tutkijoiden on vain löydettävä keinot, joilla uusi teknologia voidaan tuoda kannattavasti osaksi tilan arkipäivää.

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan mukaan uuden teknologian käyttöönotto tiloilla lisää ammattitaidon ja täydennyskoulutuksen tarvetta. Hän odottaa tutkimukselta entistä parempaa integroitumista maatilojen tuotantotalouteen.

Robotiikkaa kehiin

Kuluttajan luottamus elintarvikkeisiin, tuottajan työn helpottaminen sekä ympäristö ovat maatalousteknologian tutkimuksessa keskeisellä sijalla. Kansainvälisesti nopeimmin kehittyviä aloja ovat Blackmoren mukaan robotiikka sekä elintarvikkeiden jäljitettävyysteknologia.

Mikrosirut voivat jo nyt kuljettaa kaikki tiedot ruoan alkuperästä ja käsittelymenetelmistä pellolta pöytään asti. Elintarvikeketjun suuri tietomäärä vaatii kuitenkin vielä paljon tiedonhallinnan kehitystyötä jotta tietovirralla voitaisiin todella parantaa kuluttajien luottamusta elintarvikkeiden laatuun.

Ensimmäisillä teknologiapäivillä esiteltiin täsmäviljelyä, jonka avulla voidaan parantaa sadon laatua, vähentää ravinnevalumia ja jopa kohdistaa lannoitus kunkin kasvin tarpeen mukaan. Haapalaa ei huolestuta, vaikka täsmäviljelyn käyttöönotto on ollut hidasta.

- Tietotekniikkahurmos, hype, onkin parasta unohtaa, Haapala varoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?