Sobig.F jyrää viruslistojen kärjessä

Sobig-dynastian kuudennen sukupolven F-variantti leviää voimakkaasti. Pahiten tiistaina löydetty sähköpostimato on tarttunut Iso-Britanniassa ja Norjassa, kertoo sähköpostiliikennettä seuraava MessageLabs. Sobigin.Fi on sukunsa tähän asti nopeiten leviävä matovirus, ja sitä pidetään suvun vakavimpana varianttina.

20.8.2003 13:15

Sobig.F pitää MessageLabsin aktiivisempien virusten kärkipaikkaa. Yhtiö on havainnut yli neljännesmiljoonaa Sobig.F-viestiä viimeisen vuorokauden aikana. Matovirusta on havaittu jo 125 maassa.

Ensimmäiset Sobig.F-viestit löydettiin Yhdysvalloista, mistä mato levisi maailmalle. Keskiviikkoaamun tilastojen mukaan Sobig.F on levinnyt erityisesti Iso-Britanniassa, jossa on löydetty 39 prosenttia kaikista madon viesteistä. Neljännes virushavainnoista tulee edelleen Yhdysvalloista. Sobig.F on iskenyt laajasti myös Alankomaissa ja Norjassa. Tiistaiyönä Suomen aikaa joka kolmas matohavainto oli Norjassa.

Sobig-madot leviävät sähköpostitse ja Windows-levyjakojen kautta. Matoviesti houkuttelee tekaistuilla lähettäjätiedoilla käyttäjiä avaamaan liitetiedosto, joka suorittaa muutoksia Windows-käyttöjärjestelmään. Tarttuessaan mato muuttaa Windowsin rekisteriä ja lähettää itsensä eteenpäin kovalevyltä löytyviin sähköpostiosoitteisiin.

Varsinaisia tuho-ominaisuuksia Sobig-madoilla ei ole, mutta tietoturva-asiantuntijat ovat epäilleet monisukupolvisen madon olevan vasta tuotekehittelyä. Madon takana on spekuloitu olevan roskapostittaja, joka kehittää uutta tapaa levittää spämmiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?