MiMail ohitti Klezin nopeiten leviävänä

Mimail on ohittanut Klezin internetin nopeiten leviävänä sähköpostimatona, tilastoi sähköpostiliikennettä ja -viruksia tarkkaileva MessageLabs. Klez on pitänyt kärkipaikkaa sitten ilmestymisen viime vuoden huhtikuussa. Ensimmäiset Mimail-tartunnat havaittiin vasta viikko sitten.

8.8.2003 17:42

MessageLabs on tilastoinut melkein 150 000 Mimail-viestiä elokuun 1. päivästä lähtien. Kaikkien aikojen levinnein mato -titteli tulee olemaan edelleen Klezin nimissä vielä jonkun aikaa, sillä sen kantajaviestejä on lähetetty viimeisen puolentoista vuoden aikana yli seitsemän miljoonaa.

Teknisesti Mimail ei yllä Klezin tasolle. Vaikka Klez ei leviä ainoastaan sähköpostin välityksellä, vaan käyttää hyväkseen myös levyjakoja, Mimail yrittää huijata käyttäjiä avaamaan sen viestit naamioitumalla käyttäjän sähköpostipalvelun ylläpitäjäksi. Kun viestin lähettäjänä näkyy sama pääte kuin käyttäjän omassa osoitteessa, viestiä ei heti osaa epäillä. Konsti on toiminut tehokkaasti.

Tietoturva-asiantuntija Daniel Lewkovitz sanoi ZDNetille, että sähköpostimadot leviävät parhaiten kotikäyttäjien keskuudessa.

- Useimmat kotikäyttäjät eivät ymmärrä, että sähköpostin turvaamiseksi ei viruksentorjuntaohjelma riitä. Kleziä ei enää tavata yritysympäristössä, mutta koteihin se tarttuu yhä, Lewkovitz sanoi.

Lewkovitzin mukaan kotikäyttäjille on hankala välittää tietoturvatietoisuutta. Suurimpia ongelmia ovat haavoittuvat järjestelmät, joita ei päivitetä.

Microsoft on aloittanut kampanjan kotikäyttäjien tietoturvaymmärryksen parantamiseksi, mutta yhtiö varoo sanoman tuputtamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?