Varatut parveilevat chateissa

Intohimo asuu internetissä. Niin uskovat yhä useammin myös parisuhteessa elävät. Enemmistö amerikkalaistutkijan syvähaastattelemista chat-keskustelijoista ei pidä pelkkää kyberseksiä pettämisenä.

21.7.2003 10:17

Virtuaaliset syrjähypyt kiehtovat. Internetin chat-kanavat vetävät puoleensa varattuja, kertoo Floridan yliopistossa valmistunut tutkimus.

- Kyberseksin ansiosta ei ole enää tarvetta lähteä salaisille retkille hämäriin motellihuoneisiin. Online-rakkaussuhteessa voi elää jopa samassa huoneessa puolison kanssa, toteaa varattujen chat-seikkailuihin perehtynyt tutkija Beatriz Avila Mileham Floridan yliopistosta.

Milehamin amerikkalaisilta tuki- ja neuvontaorganisaatioilta kokoamien tietojen mukaan visiitit chat-huoneissa ovat nopeimmin kasvava syy parisuhteiden kariutumiseen.

Vaihtelua vailla

Vuonna 2002 Mileham teki syvähaastatteluja, joihin osallistui 76 miestä ja kymmenen naista. Nämä 25-66 -vuotiaat haastateltavansa tutkija löysi kahdesta varattujen online-keskustelukerhosta. Yahoon ylläpitämä kanava on nimeltään Married and Flirting, Microsoftin taas Married But Flirting.

Tutkijan otokseen mahtui ihmisiä kotiäideistä yritysjohtajiin. Osa oli etsimässä pikaista seksitapaamista tai kyberseksiä, osa taas kävi hyvinkin henkilökohtaisia keskusteluja esimerkiksi omista ongelmistaan tai parisuhteistaan. Jotkut tavoittelivat myös suhdetta tosielämässä.

Valtaosa tutkijan haastattelemista chat-keskustelijoista kertoi rakastavansa puolisoaan, mutta etsivänsä eroottisia kohtaamisia webistä vastalääkkeeksi tylsyyteen, kumppaninsa haluttomuuden vuoksi tai yksikertaisesti vain vaihtelun ja huvin vuoksi.

Pettämätön vaihtoehto?

Tutkimustuloksista kertoessaan Mileham lainaa yhtä haastateltavaansa, avioliitossa elävää miestä:

- En aio pettää, yritän vain saada takaisin joitain niistä perhosista, jotka voi tuntea sisällään, kun on nuori, alkaa flirttailla ja tapailla toista ihmistä.

Valtaosin haastateltavat kuitenkin tutkijan mukaan valittivat intohimon katoamista parisuhteesta suorasukaisemmin: perheen äiti oli niin omistautunut lasten hoitoon, ettei seksi kiinnostanut häntä.

Pelkän kyberseksin harjoittamista ei pitänyt pettämisenä 83 prosenttia vastaajista. Loput pitivät sitä vähäisenä pettämisenä, jolle löytyi myös helposti oikeutus.

Muutamasta jutustelusta myös suhde

Milehamin haastattelemista 86 chattailijasta 26 oli myös tavannut henkilökohtaisesti virtuaalisen keskustelukumppaninsa. Tapaamiseen asti edenneistä vain parilla ei ollut sittemmin suhdetta myös verkon ulkopuolella.

Tuloksekas verkkotapailu ei suinkaan koskenut vain nuoria ja kauniita: eräskin 66-vuotias mies oli aloittanut netin kautta 13 suhdetta, tutkija kertoo.

Suhdemarkkinat tuntuvat sujuvan myös sukupuolijakauman epäsuhdasta huolimatta: Floridan yliopiston lehdistötiedotteessa Mileham harmittelee, että naisten löytäminen haastateltaviksi oli vaikeaa. Chat-huoneissa pyörivistä ehdoton enemmistö on miehiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?