Tietokonepelien ikärajat uudistuvat Suomessa

Suomessa otetaan kevään aikana käyttöön yleiseurooppalainen ikäluokitusjärjestelmä PEGI. Se on lyhenne sanoista Pan European Game Information ? yleiseurooppalainen pelitieto, ilmoitti Valtion elokuvatarkastamo keskiviikkona.

7.5.2003 15:07

Kyseessä on uusi, 16 Euroopan maassa käyttöön otettava video- ja tietokonepelien ikäluokitusjärjestelmä. Sen avulla kuluttajat, erityisesti lasten vanhemmat, voivat varmistaa, etteivät alaikäiset kohtaa peleissä heidän ikäisilleen haitallista aineistoa.

Luokitus kertoo kuitenkin nimenomaan pelin haitallisuudesta, ei sen pelattavuudesta tai vaikeudesta.

PEGI-järjestelmä on maksullinen, siksi se ei voi olla ainut merkintäjärjestelmä Suomessa. Kaikki suurimmat pelien valmistajat ja levittäjät ovat kuitenkin sitoutuneet järjestelmään. Myös vuoden 2001 alusta voimassa olleita merkintöjä voi siis käyttää. Ikärajoissa ne eivät poikkea uudesta.

Kaksi osaa

PEGI- järjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikärajaluokittelu. Järjestelmän mukaiset ikärajat ovat: 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Suomen markkinoilla myytävissä peleissä 12+ korvataan kuitenkin Suomen lainsäädännön takia ikämerkinnällä 11+ ja 16+ ikämerkinnällä 15+. Muutosta ikärajoihin ei siis tule.

Ylintä ikärajaa 18+ lukuun ottamatta kysymyksessä ovat suositukset. Kaikkia ikäsuosituksin merkittyjä pelejä saa näin myydä alaikäisille, mutta 18+ merkittyä peliä vain täysi-ikäisille.

Toinen osa järjestelmää ovat pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun. Nämä ikärajojen perusteet ovat: väkivalta, seksi, kauhu, huumeet, syrjintä ja kiroilu. Sisältösymbolien avulla kuluttajat, erityisesti vanhemmat, voivat tehdä nykyistä valistuneempia valintoja.

PEGIn aloitteentekijänä oli ja sitä ylläpitää ISFE (Interactive Software Federation of Europe ). PEGI-järjestelmän kehitystyöhön ovat osallistuneet tietokone- ja konsolipelien valmistajat sekä viranomaiset ja pelialan organisaatiot eri maissa.

Kehittelyyn ovat Suomesta osallistuneet pelialan yhdistys Figma, opetusministeriö ja valtion elokuvatarkastamo. Monet suuret pelivalmistajat kuten PlayStation, Xbox ja Nintendo ovat sitoutuneet luokittelemaan pelinsä PEGI-järjestelmän avulla. ISFE on valinnut NICAMin (Netherlands Institute for the Classification of Audiovisual Media ) Hollannista hoitamaan ja toteuttamaan pelien luokittelua ja siihen liittyvää hallintoa.

Valtion elokuvatarkastamo ilmoittaa, että sillä säilyy edelleen mahdollisuus puuttua valmistajan asettamaan ikärajaan, mikäli se epäilee pelin sisältävän lapsille haitallista ainesta. Kenellä tahansa on myös oikeus valittaa asetetusta ikärajasta. Valituslautakunnassa on eri maiden edustus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?