Dell Axim 5 kisaa tasaväkisesti HP:n iPaqin kanssa.

Dell rynnii kasvaville kämmentieturi- eli pda-markkinoille Axim 5 -mallistollaan, jonka yhtiö julkisti viime syksynä Comdex-messuilla Yhdysvalloissa.

Dellin tavoitteena on pda-laitteiden maltillisella hinnoittelulla luoda uusia käyttäjäryhmiä sekä saada vauhtia kuluttajien ja yrityskäyttäjien ostopäätöksiin.

Aluksi Aximista on saatavissa kaksi versiota. Edullisempi eli noin 400 euron Standard-versio pitää sisällään 300 megahertsin Intel XScale -suorittimen, 32 megatavua sdram-muistia ja samanverran rom-muistia.

Pro on pop

Noin 600 eurolla saa kaupasta Aximista terästetyn Professional-version: XScale-suorittimen megahertsimäärää on kasvatettu 400:aan, ram-muisti tuplattu ja rom-muistikapasiteetti venytetty 48 megatavuun.

Molempia malleja pyörittää Microsoftin Pocket PC 2002 -käyttöjärjestelmäpaketti, jonka toimintoja ohjataan iPaqin tapaan kynällä.

Pda-laitteiden suurimmat markkinat ovat ehdottomasti jenkeissä, joten hintakilpailu on siellä kovin. Dellin Axim 5 -tieturi maksoi syksyllä Comdex-messujen alla 50 dollarin alennuskupongin kera mallista riippuen 249 tai 349 taalaa. Aggressiivinen pda-laitteiden hinnoittelu ei siis vielä ole rantautunut Eurooppaan.

Virta ei lopu

Axim 5 Professionaliin sisältyy Dellin kämmentieturi-innovaatio. Kun bisnes-käyttäjän laitteesta loppuu virta, hän voi halutessaan korvata puhtinsa menettäneen litium-ioni-akun lisävarusteena saatavalla kakkosakulla. Ja laite taas käyntiin ja eikun synkronoimaan sähköposteja!

Professional-mallin tyylikkääseen metallinväriseen pöytälaturiin sisältyy kaksi latauspaikkaa. Kun Aximin pääakku latautuu, voidaan sinä aikana hyödyntää vara-akun kapasiteettia.

Pda-laitteen voi liittää pc-tietokoneeseen joko suoraan erillisellä usb-kaapelilla tai pöytälaturiin integroidulla usb-kaapelilla. Itse suosin pöytälaturia käyttömukavuuden ja ulkonäön vuoksi.

Valoa kansalle

Aximin 3,5 tuuman aktiivimatriisinäyttö on selkeä ja sen antama valovoima riittää päivänvaloonkin. Virtaa voidaan toki säästää kytkemällä näyttöpaneelin taustavalo pois päältä.

Axim 5:n käyttömukavuus on kohdallaan vain, mikäli pitää kynällä ohjattavista pda-laitteista. Tottumaton käyttäjä on virtuaalikynän kanssa edelleen erittäin hukassa, jos pitäisi esimerkiksi kirjoittaa nopeasti ylös seminaarimuistiinpanot.

Aximin erottaa pääkilpailijastaan tätä parempi akkukäyttö, mutta Aximista puuttuu sisäänrakennettu langaton tiedonsiirto.

Dell Axim 5 Standard/Professional

- Microsoft Pocket PC 2002 -käyttöjärjestelmä- Intel XScale 300/400 MHz -suoritin- 32/64 Mt sdram-muistia- 32/48 Mt Intel StrataFlash-rom-muistia- 3,5" TFT-näyttö- tyyppi II- ja Secure Digital/MMC-paikka (integroitu)- kaiutin ja mikrofoni (integroidut)- usb-kaapeli- pöytälaturi (Professionnal-malli)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?