Väärä viesti Welhon nimissä - Digitoday - Ilta-Sanomat

MediaForce valvoo Suomenkin tiedostonvaihtoa

Yhdysvaltalainen MediaForce Inc. on ilmoittanut suomalaisille internet-palveluntarjoajille havainnoistaan tekijänoikeuksien alaisen materiaalin levittämisestä. Suomalaiset ISP:t ovat puolestaan lähestyneet asiakkaita sähköpostihuomautuksin.

3.2.2003 14:14

Alunperin Sektori.comissa julkaistuista sähköposteista käy ilmi MediaForcen lähestyneen myös suomalaisia internet-palveluntarjoajia. Sähköpostiviestien lähettäjäksi on merkitty Elisa Internetin ja HTV:n Welhon asiakaspalvelut.

Viesteissä käyttäjille ilmoitetaan tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin levittämisen tiedostonvaihtopalveluissa olevan laitonta ja korostetaan kyseisen toiminnan tapahtuvan käyttäjän omalla vastuulla.

Elisa Internetin kehityspäällikkö Mirka Järnefelt myöntää yhtiön teknisen asiakaspalvelun valistaneen asiakkaitaan MediaForcen yhteydenoton jälkeen. Myös HTV:ltä kerrotaan MediaForcen olleen usein yhteydessä vertaisverkkovalvonnan merkeissä.

HTV ei lähettänyt viestiä

Sektori.comissa esitelty sähköpostiviesti ei kuitenkaan ole HTV:lta lähtöisin.

- Kyseinen viesti näyttää olevan Welhon nimissä kirjoitettu huijaus - se ei siis ole lähtenyt HTV:stä, eikä myöskään ole kopio mistään meiltä lähteneestä viestistä, HTV:n tiedotuspäällikkö Riitta Luhtala kommentoi digitodaylle.

Luhtalan mukaan yhtiön toimintapa on ilmoittaa asiakkaalle, että hänen tarjolla pitämästään materiaalista on tullut ilmoitus.

- On asiakkaankin edun mukaista, että hän saa tiedon ilmoituksesta. Näin hän voi poistaa tekijänoikeuksin suojatun materiaalin sivuiltaan, ja välttyy suuremmilta ongelmilta, Luhtala selittää.

Ei nimiä eteenpäin

Mirka Järnefelt kertoo Elisan pitävän tätä asiakaspalveluna, koska useat asiakkaat eivät ole tietoisia esimerkiksi tekijänoikeuksilla suojattujen elokuvien ja musiikin levittämisen laittomuudesta.

Järnefelt kertoo Elisan saaneen ilmoituksen MediaForcelta sen havaitsemista tekijänoikeusrikkomuksista. Yhtiö katsoi hyväksi ilmoittaa asiasta asiakkailleen.

- Käyttäjiemme nimiä tai muita tietoja emme tietenkään luovuta eteenpäin, ellei kyseessä ole esimerkiksi poliisin pyyntö esitutkinnan yhteydessä, Järnefelt vastaa kysymykseen MediaForcen vaatimuksista.

Myös Riitta Luhtala korostaa, ettei HTV luovuta MediaForcen kaltaisille yhtiöille tietoja käyttäjistään.

- Luovuttaminen tapahtuu vain tuomioistuimen päätöksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?