Nettihuijarit iskevät modeemipohjaisiin internet-liittymiin

Modeemipohjaisten Internet-liittymien käyttäjät ovat viime aikoina yhä useammin törmänneet suuriin puhelinlaskuihin, joille ei heidän mielestään ole perusteita. Asialla silloin ovat voineet olleet taloudellista hyötyä hamuavat nettihuijarit.

13.1.2003 8:35

Syynä suuriin laskuihin saattavat Viestintäviraston näkemyksen mukaan olla internetin kautta koneelle ladatut ohjelmat tai ohjelmakomponentit, jotka uudelleenohjaavat internet-palveluntarjoajalle soitetut puhelut edelleen joko kotimaassa tai ulkomailla sijaitseviin palvelunumeroihin.

Ladattuaan koneelle tällaisen ohjelman, yhteys palveluntarjoajaan katkaistaan ja muodostetaan uusi yhteys internetiin jonkin toisen, käyttäjälle huomattavasti kalliimman numeron kautta. Yhteys pysyy ulkoisesti katsoen ennallaan, mutta edullinen paikallispuhelu on muuttunut käyttäjän huomaamatta kalliiksi palvelu- tai ulkomaanpuheluksi.

Ohjelma saattaa myös soittaa uudelleen kyseiseen palvelunumeroon tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen, riippumatta siitä ottaako käyttäjä internet-yhteyden vai ei.

Soiton uudelleenohjaavien ohjelmien jakelu hoituu useimmiten joko aikuisviihdesivujen tai piraattiohjelmia levittävien sivujen kautta. Käyttäjä voi saada sellaisen ohjelman myös sähköpostin liitetiedostona.

Taustalla ammattilaiset

Ohjelmien taustalla ovat Viestintäviraston mukaan yleensä ammattimaiset huijarit. He hankkivat palvelunumeron, joka irtisanotaan tietyn ajan kuluttua.

Kun tietokoneisiin ympäri maailmaa saadaan levitetyksi ohjelma, joka soittaa tähän numeroon, huijari saattaa saada kerättyä lyhyessäkin ajassa huomattavat tulot itselleen.

Viestintävirasto suosittaa, että käyttäjä noudattaa erityistä varovaisuutta ladatessasi ohjelmia internetistä Internet selaimen ehdottaessa uuden ohjelman tai ohjelmakomponentin asentamista, ei pidä hyväksyä asennusta, ellei ole aivan varma ohjelman alkuperästä ja toiminnasta

Lisäksi ei pidä ladata ohjelmia epämääräisiltä internet-palvelimilta, vaan kannattaa käyttää ainoastaan yleisesti tunnettuja ja luotettavaksi havaittuja palvelimia. Virta pitää katkaista tietokoneesta ja modeemista internetin käytön jälkeen.

Teleoperaattorilta voi tilata estot ulkomaille ja palveluihin. Myöskään epäilyttäviä sähköpostin liitetiedostoja ei tulisi avata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?