Myös luonnointieteisiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tietoyhteiskunta vaatii lisäpanostuksia matematiikkaan

Julkaistu: 13.12.2002 12:59

Suomen koulujen matematiikan ja luonnontieteiden kehittämisohjelma LUMA on saatu menestyksekkäästi päätökseen. Pitkää matematiikkaa ja luonnontieteitä ei kuitenkaan lukioissa opiskella tarpeeksi korkeakoulujen ja tietoyhteiskunnan tarpeita ajatellen.

- Kahdelta kolmesta teollisuuteen rekrytoitavista edellytetään teknillisen alan koulutusta. Tämä koskee kaikkia koulutustasoja. Tekniikka puolestaan perustuu vahvaan matemaattis-luonnontieteelliseen osaamiseen. Siksi matematiikan, fysiikan ja kemian kirjoittajien määrää yo-kirjoituksissa tulisi lisätä, sanoo johtaja Kari Purhonen TT:stä.

Torstaina julkistetussa LUMA-loppuraportissa pidetään merkittävänä teollisuuden ja yliopistojen osallistumista kehittämistyöhön. Tarkoitus on kuitenkin vielä lisätä elinkeinoelämän ja koulujen yhteistyötä yritysten näkemysten ja asiantuntemuksen hyödyntämiseksi oppilaitoksissa.

Yhteistyömuotoina ovat muun muassa työpaikkavierailut, asiantuntija-apu, käyttöön saatu oppimateriaali ja välineet, leirikoulut ja kummikoulutoiminta. Yritysten ja tutkimuslaitosten on tarkoitus järjestää opiskelijoille kesätyöpaikkoja ja opettajille perehdyttämisjaksoja.