Agile Software Technologies - Digitoday - Ilta-Sanomat

VTT: Ketteryydellä potkua ohjelmistokehitykseen

VTT ilmoittaa, että sen uusi tutkimusohjelma Agile Software Technologies tuottaa ketterän ohjelmistokehityksen, joilla saadaan käytännön sovelluksia teollisuusympäristöihin. Näitä teollisuuteen kehitettyjä malleja, joilla ihmisten vuorovaikutus voidaan ottaa paremmin mukaan ohjelmistokehitykseen, sovelletaan VTT:n mukaan nyt käytännössä.

22.11.2002 15:29

Ketterä ohjelmistokehitys alentaa kustannuksia, vähentää ohjelmistovirheiden määrää ja nopeuttaa tuotantosykliä sekä reagoi herkästi asiakkaalta tuleviin muutostarpeisiin, VTT:stä todetaan. Perustana on ajattelutavan muutos, jossa painopiste on ihmisten yhteistyössä ja muutosherkkyydessä. Keskeisessä roolissa ovat ihmiset eli ohjelmistojen tuottajat - eivät prosessit, dokumentaatio tai sopimukset.

VTT selvittää, että sen tutkimus ohjelmistokehityksestä on tuottanut ratkaisuja, joilla ihmisten vuorovaikutus voidaan ottaa paremmin mukaan ohjelmistokehitykseen.

Ketteryys lisääntyy

Ketteryyden astetta lisätään ottamalla asiakas mukaan ohjelmistokehitystiimiin, jolloin asiakkaan muutostarpeet otetaan huomioon luonnostaan. Kun lisäksi tuotantosyklit ovat riittävän lyhyitä, kehitystyö on helppo pitää halutussa suunnassa. Ketterintä ohjelmistokehitys on silloin, kun kehitystiimin koko on alle 10 henkeä, vuorovaikutus on päivittäistä ja palaute työstä välitöntä asiakkaan ollessa mukana tiimissä.

Ketteryys vähenee toimitettavan järjestelmän koon ja kehityksen hajautumisen myötä. Suurtenkin järjestelmien kehittämisessä voidaan pyrkiä ketteryyteen osittamalla järjestelmän kehitys itsenäisempiin palasiin.

Perinteinen ohjelmistokehityksen näkökulma on korostanut ihmisen merkitystä prosessin osana, mutta konkreettiset ratkaisut eivät ole tukeneet ihmisten vuorovaikutusta. Nykyisin merkittävä osa ohjelmistoista valmistuu myöhässä, eivätkä ne vastaa asiakkaan odotuksia ohjelmistokehityksen ollessa tarpeettoman jäykkää ja kaukana asiakkaasta.

VTT:n tavoitteena on olla Euroopan johtava tutkimuskeskus ketterän ohjelmistokehityksen tutkimuksessa. VTT:n strateginen tutkimusohjelma, Agile Software Technologies, käynnistettiin vuoden 2002 alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?