Idea Oxfordista - Digitoday - Ilta-Sanomat

Matemaatikkojen työpaja ratkoo yritysten ongelmia

Tampereen teknillisellä korkeakoululla toimii viikon ajan uudenlainen työpaja. Sovelletun matematiikan asiantuntijoille tarjoavat haasteita yritysten ja teollisuuden esittämät tekniset ongelmat.

21.10.2002 13:29

Yritykset työllistävät tällä viikolla matemaatikkojen aivosoluja Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. TTKK:n matematiikan laitoksen järjestämä teollisuusmatematiikan työpajaan on kokoontunut yli kaksikymmentä suomalaista teollisuusmatematiikan taitajaa.

Tapahtuman esikuvana on kuuluisa Oxfordin yliopiston Study Groups with Industry. Suomessa vastaavaa työpajaa ei TTKK:n mukaan ole aiemmin kokeiltu.

Työpajassa valmistuvia raportteja ja esityksiä käytetään jatkossa muun muassa matemaattisen mallinnuksen opetusmateriaalina virtuaaliyliopiston kurssilla.

Tulokset nähtäville nettiin

Työpajaan on valittu neljä hyvin erilaista ongelmaa.

Helsinkiläinen Insinööritoimisto Olof Granlund Oy haluaa, että heidän talotekniikan energiasimulointiohjelmistonsa osaisi laskea ihmisten kokemaa huonetilojen viihtyisyyttä. Wärtsilän ongelma taas on öljykuormitettujen levyjen ominaistaajuuksien laskeminen. Liikennejärjestelmien konsulttifirma Matrex Oy Helsingistä on kiinnostunut tosiaikaisesta ajoneuvoliikenteen reitinsuunnittelusta. Paperikoneen lämpövaihtimien valmistajan TM System Finland Oy:n Lappeenrannan toimiston haaste matemaatikoille on monivaiheisen risti-virtavaihtimen toiminnan mallintaminen. Maanantai kuluu teollisuuden edustajien esitellessä ongelmiaan yliopistojen ja tutkimuslaitosten matemaatikoille. Sen jälkeen ongelmien tarkempi selvittely jatkuu aihekohtaisissa ryhmissä aivoriihityöskentelyn, tiedon haun, keskustelun ja laskennan avulla. Kirjalliset raportit julkisten työpajojen tuloksista julkaistaan myös netissä. Sivuille tulevat myös työpajan avaus- ja loppuesitykset.Hankkeen sivut sijaitsevat osoitteessa http://math.tut.fi/workshop02/

.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?