Tehokkaimman P4:n rinnalle - Digitoday - Ilta-Sanomat

AMD:n Athlon taas huipputehoihin

Julkaistu: 1.10.2002 7:26

Siruvalmistaja AMD julkisti tiistaina kaksi uutta suoritinta Athlon-sarjan yläpäähän. Athlon XP 2800+ toimii 2,25 gigahertsin taajuudella ja XP 2700+ 2,17 gigahertsillä. Molemmissa suorittimissa on paranneltu 333 megahertsin ulkoinen väylä entisen 266:n sijasta, ja Digitodayn testien mukaan AMD:n tuorein ykköstykki pääsee samalle sijalle kuin tehokkain Intelin Pentium 4.

Intel ja AMD jatkavat varjonyrkkeilyä tehoista. Tälle kaksinkammailulle ei ole näkyvissä selvää voittaja, mikä on vain hyväksi. Kilpailu pitää tuotekehittelyn valppaana ja valmiiden suorittimien hinnat aisoissa.

AMD aloitti loppukesästä uuden rynnistyksen Thoroughbread-B-arkkitehtuurilla, jota nämä kaksi uutta suoritinta myös noudattavat. Siruun on tehty pieniä muutoksia, joilla saatiin lisää lämmönkestävyyttä ja vähäisemmäksi elektromagneettista säteilyä. Nyt kakkosvalmistajan asemassa oleva AMD on rukannut Athlonien ulkoista väylää eli prosessorista ulos suuntautuvaa toimintaa 266 megahertsistä 333:een.

Socket A -prosessoripaikkaa ymmärtävät uutuudet sisältävät 37,6 miljoonaa transistoria 84 neliömillimetrin alueella. Tuotteista löytyy 128 kilotavua L1-välimuistia ja 256 kilotavua L2-välimuistia. AMD nostaa välimuistin määrää Barton-suorittimessaan, joka tulee markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

AMD on jonkin verran joutunut antamaan periksi keväisestä julkistusaikataulustaan. Myös Athlon-sarjan 32/64-bittinen hammer-suoritin siirrettiin ensi vuoden puolelle.

Uusi piirisarja

Saimme testiin Athlon XP 2800+ -suorittimen, jota käytettiin juuri markkinoille tulevaan Asus A7N8X -emolevyyn. Se perustuu NVidian nForce2-piirisarjaan, joka siirtää Athlon-tuotteet taas uudelle tasolle tietojenkäsittelyssä.

NVidian nForce2 ymmärtää ATA/133-kiintolevyjä, tuplaverkkoyhteyksiä, Dolby Digital -ääniä ja ddr-tuplaohjain kahdelle muistikammalle. Piirisarja tukee kuutta usb 2.0 -porttia ja kolmea firewire-liitäntää. Osassa nForce2:ta käyttävissä emolevyissä on samalla piirisarjalla myös agp 8x -näytönohjain, joka pohjautuu GeForce4-arkkitehtuuriin.

Uusi nForce2 tunnistaa ddr-muisteja 400 megahertsiin asti.

Testiin tulleessa Asus A7N8X -emolevyssä hyödynnettiin kahta 256 megatavun Corsair-muistipalikkaa, jotka perustuvat PC2700 CL2 -ddr-muististandardiin, erillistä ATI:n Radeon 9700 -3d-korttia ja IBM:n 40 gigatavun ATA/100-kiintolevyä, jotka siivittivät AMD:n suorittimet ennätysvauhtiin. Käytössä oli ajureista kehitysversiot, joten on oletettavaa, että tulokset paranevat entisestään.

Samalle viivalle

Nyt AMD pääsee samalle viivalle kuin tehokkain 2.8 gigatavun Pentium 4, joka on varustettu PC1066-standardiin pohjautuvilla rimm-muisteilla. Tehoerot kilpailevien suorittimien välillä ovat todella pieniä. Se ilmenee hyvin MadOnionin PCMark2002:n suoritintestistä. Samat tunnelmat olivat myös sovellusten puolella.

Osa AMD:n saavuttamista tehoista johtuu nForce2-piirisarjan tuomista eduista.

Intelin vastaus tulee marras-joulukuussa, kun yritys tuo markkinoille kolmen gigahertsin P4-suorittimensa, joka tunnistaa tuplaprosessoritekniikan tapaan myös säikeistettyjä sovelluksia. Silloin lienee selvää, että Intel ottaa taas selkeän ykköspaikan.

Nyt tehoerot ovat kuitenkin taas pienimmillään molempiin suuntiin, joten tästä on AMD:n helppo lähteä. Se on selvä voittaja ddr-muistien puolella ja kampeaa myös tehokkaampaa rimm-standardia käyttävän P4:n rinnalle.

AMD:n suomalainen julkistuskumppani on turkulainen Dacco Corporation.