Jippii poisti huumemyönteisen blossi-kännykkälogonsa

Jippiin Group Oyj:n mobiilipalveluportaalin Nautintoaineet-aiheisten logojen joukossa ollut blossi-logo on poistettu. Blossissa oli kaaviokuva kannabislehti + piipppu = silmät ristissä hymyilevät kasvot. Jippii poisti huumemyönteisen logon valikoimistaan, mutta vasta kun kuluttaja-asiamies otti yhteyttä. Logo poistettiin kuluttaja-asiamies Erik Mickwitzin vaatimuksesta huumeiden käyttöön yllyttävänä.

28.8.2002 12:41

Virtuaalisten blossien vetelyn kohtaloksi koitui, kun lasten ja nuorten parissa työskentelevä kansalainen teki siitä ilmoituksen kuluttaja-asiamiehelle.

- Lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa markkinointia arvioidaan tavallista tiukemmin. Vaikka markkinointia ei suoraan suunnattaisi lapsille ja nuorille, se koskee heitä silloin, kun markkinoidaan jotain lapsia ja nuoria kiinnostavaa tuotetta. Matkapuhelinlogot ovat juuri tällaisia tuotteita, Mickwitz painottaa pörssiyhtiölle toimittamassaan huomautuksessa.

Mickwiczin mukaan markkinoinnilla tarkoitetaan kaikkea kaupallista viestintää, jolla edistetään myyntiä.

- Myös tuote itsessään luetaan joskus markkinointikeinoksi. Matkapuhelinlogot ovat tällaisia tuotteita. Niiden kaikki markkinointi perustuu tuotemallien esittelyyn Internetissä tai lehdissä.

Kuluttaja-asiamies toteaa, että blossi-logo yllytti kannabiksen käyttöön. Kannabis luokitellaan Suomessa huumausaineeksi, jonka käyttö on huumausainelaissa kielletty.

- Markkinointi, joka yllyttää lainvastaiseen toimintaan on kuluttajansuojalain vastaista, Mickwitz korostaa.

Kuluttaja-asiamies kehotti Jippii Group Oy:tä luopumaan huumelogon markkinoinnista. Yhtiö vahvisti kirjallisesti Mickwitzille poistaneensa sivultaan blossin tilausmahdollisuuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?