Online-peliluolaan pääsee helposti alaikäinenkin

Usein ulkomaisilla palvelimilla toimiviin online-peliluoliin pääsy käy alaikäisiltäkin kuin lasten leikki ja pelikin sujuu, jos lapselle on annettu luottokortin käyttömahdollisuus. Hintana voi kuitenkin olla luottokelpoisuuden menetys, yhdysvaltalaisviranomaiset varoittelevat.

28.6.2002 11:08

Luottokorttia käyttävien alaikäisten on verkossa helppo päästä verkon kansainvälisiin peliluoliin, Yhdysvaltain Federal Trade Commission (FTC) varoittaa. Kauppakomission mukaan monilla suosituilla nettisivuilla mainostetaan online-rahapelejä ja useilla harrastepelien sivuilla on linkkejä rahapelipalveluihin.

Sataan uhkapelisivustoon tutustunut FTC kertoo, että niistä joka viides ei maininnut pelaamisen olevan alaikäisiltä kiellettyä. Monissa pelipalveluissa varoitustekstit olivat vaikeasti löydettävissä.

Valvonta vaikeaa

Valvontakin on vaikeaa, sillä useat pelipalveluista toimivat ulkomaisilla servereillä. Yhdysvaltain kaikissa osavaltioissa online-uhkapeli on alaikäisiltä kielletty ja voittoja maksettaessa henkilöllisyyden varmistamiseen kiinnitetään FTC:n mukaan erityistä huomiota, jotta alaikäiset karsiutuisivat joukosta.

FTC:n mukaan alaikäisiä viehättävät verkon peliluolissa etenkin korttipelit ja urheiluun liittyvä vedonlyönti. Tekniset esteet pelaamiseen ovat vähissä etenkin, jos alaikäisellä on mahdollisuus luottokortin käyttöön. Viranomaiset vetoavatkin julkisuudessa painokkaasti paitsi pelien riippuvuutta luovaan luonteeseen myös puhtaan taloudellisiin uhkiin:

- Lapset voivat menettää luottotietonsa - tai sinun, jos käyttävät sinun luottokorttiasi. Tämä voi estää lainan saamisen auton tai talon ostoon tai jopa työpaikan saamisen, tiedotteessa tähdennetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?