Harri Vatanen vasta tutustuu tekstiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Sonera-kirja nyt Arvopaperi AP Areenan sivuilla

Julkaistu: 27.6.2002 13:56

Sonera Oyj näyttäisi olevan mahdottoman tehtävän edessä - yhtiötä rukkaskädellä ruotivan käsikirjoituksen putkahtaessa esille milloin missäkin yhteydessä. Kun Freeservers poisti teoksen keskiviikkona palvelimeltaan, ilmestyi se jo samana iltana Arvopaperi-lehden web-keskustelufoorumille.

Nimimerkki "Peloton" postasi kello 19.58 tarkalleen 365:n kilotavun kokoisen tekstilähetyksen Arvopaperin tunnetusti räyhäkkäälle AP Areena -sivustolla. Teosta ei torstaina ainakaan vielä keskipäivän aikana poistettu keskustelusivulta.

Teoksen kirjoittajasta ei tunnu kenelläkään olevan vielä mitään käsitystä. Esimerkiksi yksi kirjan päähenkilöistä, ex-SmartTrust-johtaja Harri Vatanen kiistää tietävänsä mitään teoksesta, mutta on sen kiinnostunut lukemaan.

Vatanen: "huhuja on kuultu!"

- Tällaisesta hankkeesta on huhuttu, muuta en tiedä, Vatanen kuittaa. Lyhyt katsaus Minne hävisivät Soneran rahat? -verkkokirjassa esitettyihin Vatasta koskeviin tietoihin kuitenkin osoittautuu Vatasen mielestä pitäväksi. Kirja maalaa ankaran kuvan Sonera-yhtiön entisestä toimitusjohtajasta, Kaj-Erik Relanderista.

Huikeiden rahanhukutus - ja rahastusväitteiden lopuksi käsikirjoituksessa todetaan: "Tämän kirjan kirjoittajilla ei ole näyttöä ko. toiminnasta, mutta asia nousi yhdenmukaisesti esiin keskusteluissa eri tahojen kanssa. Kirjan kirjoittajat eivät voi taata epäilyksien ja väitteiden todenmukaisuutta."

Mediasuhteiden hoitoa mafiatyylillä?

Osansa kirjasta saa myös Soneran tiedotus, eritoten viestintäjohtaja Jari Jaakkola. Jaakkolan kohtelu paljastusteoksessa on vielä sieltä lievimmästä päästä:

"Jaakkola halusi antaa yksin kommentteja medialle Soneran asioista, mutta ongelmana oli ajoittain asiasisällön huono hallinta. Jaakkolan kantti oli kovalla koetuksella Soneran kaaosmaisen tilan paljastuttua julkisuuteen tammikuussa 2001."

"Toimittajien soittaessa hänelle ja pyytäessä tietoja Soneran tilasta Jaakkola usein kiroili heille ja kielsi heitä uhkauksien kera kirjoittamasta tai uutisoimasta Sonerasta mitään. Helmikuussa 2001 Jaakkola uhkasi haastaa Nelosen talousuutiset oikeuteen, mikäli se uutisoisi Relanderin aseman horjuvan yrityksessä." "Nelonen uutisoi asian, joka pitikin paikkansa. Soneran viestintäjohtajalla oli näin varsin erikoinen lähestymistapa julkisuuden hoitamiseen. Jaakkola jatkaa Soneran viestintäjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä keväällä 2002."

Näissä väitteissä on jotakin tuttua.Yhtiön viestintäryhmän omituinen käytös median edustajia kohtaan on jatkunut vielä kesäkuussa esimerkiksi mykkäkoulupäätöksin, kun jotkin yksittäiset uutiset eivät ole olleet yhtiölle mieluisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?