Älytekniikkaa ja oppivia sovellutuksia kehitetään 25 miljoonalla eurolla

Käyttäjää automaattisesti ilman käskyjä palvelevan tietotekniikan tutkimukseen satsataan EU:ssa 25 miljoonaa euroa. Käyttäjäystävälliset, proaktiiviset, oppivat järjestelmät kaipaavat esimerkiksi XML-pohjaisia ohjelmakomponentteja, joita ranskalais-suomalainen tekniikkahanke kehittää vuoden lopusta vuoteen 2005.

7.6.2002 15:47

- Proact-tutkimusohjelman tulosten tulisi näkyä myös kansalaisten elämää helpottavana kehityksenä, painottaa proaktiivisen tietotekniikan tutkimusohjelman ohjelmakoordinaattori Greger Lindén Helsinki Institute for Technology -tutkimuskeskuksesta.

Proact-ohjelma on EU:n käynnistämä hanke, jossa Suomen Akatemian ja Ranskan tutkimusministeriö partneroituivat huhtikuussa. Tutkimusohjelman rahoitus, jossa Akatemian osuus on 5,7 miljoonaa euroa, järjestetään yhteistyössä Tekesin ja Ranskan tutkimusministeriön kanssa.

Proact pyrkii tietoteknisiin ratkaisuihin ja yhdistämään ihmisen psykologian tutkimukseen sekä yhteiskuntatieteelliseen ja oikeustieteelliseen tutkimukseen.

Oppivaohjelma liikkumiseen ja melunvaimennukseen

Proaktiivisessa tietotekniikassa järjestelmä sopeutuu ja mukautuu käyttäjän liikkeisiin ja toimiin ilman, että tietokonelaitteistoa tarvitsee käyttäjän toimesta jatkuvasti ohjata. Tekniikka voi sisältyä älykkääseen ympäristöön, joka esimerkiksi tunnistaa liikkeitä tai vaikkapa vaimentaa aktiivisesti melua.

Proaktiivinen järjestelmä voi kulkea mukana vaatteissa tai sisältyä vanhusten ja vammaisten apuvälineisiin. Proaktiivisen tietotekniikan sovellutuksia voidaan käyttää ihmisen terveydentilan seurantaan sekä uusien sosiaalisten yhteydenpitotapojen luomiseen.

Lindénin mukaan proaktiivisuus voidaan nähdä seuraavana kehitysaskeleena nykyisestä käyttäjäkeskeisestä tietotekniikasta, jonka perustana on aktiivinen vuorovaikutus ihmisen ja koneen välillä.

XML-tuki mahdollistaa uusia älysovellutuksia

Proaktiivinen tietotekniikka edellyttää laitteistoteknistä kehitystä: tarvitaan uusia antureita, sähkönsyöttötapoja, tiedonsiirtomenetelmiä, verkkotekniikoita ja ohjelmistoarkkitehtuureja, mutta ennen kaikkea standardeja. Esimerkiksi XML-tuki on jo juuri julkaistussa Mozilla 1.0 -selaimessa.

- Alan voimakas kehittäminen ei olisi mahdollista ilman yritysten tuotekehityspanosta, Lindén huomauttaa.

Monitieteisyys on myös eduksi.

Proaktiivinen tietotekniikka -tutkimusohjelma on luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan vastuulla yhteistyössä kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan ja terveyden tutkimuksen toimikunnan kanssa. Etusija on hankkeilla, joissa tarkastellaan proaktiivisen tietotekniikan teemoja ja sovelluksia laajemmin kuin vain yhden yksittäisen teknologian näkökulmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?