Kasvatustieteet ja humanistiset aineet kiinnostavat

Helsingin yliopiston kirjasto ylläpitää sähköistä julkaisukantaa (E-thesis), jonka julkaisut ovat vapaasti luettavissa verkon kautta. Huhtikuun 2002 viidenkymmenen suosituimman julkaisun joukossa oli 16 kasvatustieteellisen tiedekunnan ja 11 humanistisen tiedekunnan julkaisua.

23.5.2002 14:26

Eniten lukijoita kuitenkin kiinnosti salauksien sääntelyä EU:ssa käsitellyt pro gradu -tutkielma.

E-thesis-palvelussa on syksystä 1999 lähtien ilmestynyt jo yli 700 tieteellistä julkaisua. Tällä hetkellä yli puolet Helsingin yliopiston väitöskirjoista ilmestyy elektronisessa muodossa E-thesiksen kautta, ja väitöskirjojen lisäksi palvelu julkaisee myös muita yliopistollisia opinnäytteitä ja sarjajulkaisuja.

Julkaisut ovat vapaasti luettavissa verkon kautta, ja palvelun www-sivuilla vierailee kuukausittain kymmeniä tuhansia kävijöitä, sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa.

Huhtikuun 2002 tietojen pohjalta kootulle E-thesis-palvelun viidenkymmenen suosituimman julkaisun listalle ylsi 16 kasvatustieteellisen tiedekunnan ja 11 humanistisen tiedekunnan julkaisua. Listalla seuraavina ovat lääketieteellinen ja valtiotieteellinen tiedekunta .

Opinnäytteet suosiossa

Vaikka yksittäisten julkaisujen lukijamäärät vaihtelevat huomattavasti kuukausittain, myös muutE-thesiksen www-sivujen käyttötilastot tukevat päätelmää: humanistisen ja kasvatustieteellisen tiedekunnan opinnäytteitä haetaan sivuilta eniten, ja niiden jälkeen seuraavina tulevat lääketieteellinen, valtiotieteellinen ja matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.

Yksittäisistä julkaisuista suosituin oli Simo-Pekka Parviaisen oikeustieteen pro gradu -tutkielma Cryptographic Software Export Controls in the EU, jota luettiin huhtikuussa verkon kautta noin kymmenen kertaa päivässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?