Open Source -yhteisö tyrmää EU:n patenttikuviot

Kauppa- ja teollisuusministeriö (KTM) valmistautuu neuvotteluihin EU:n komission ehdotuksesta direktiiviksi, joka mahdollisesti sallisi tietokoneohjelmien patentoinnin Euroopassa. Open Source -yhteisö tyrmää uuden oikeudellisen kerroksen patenttijärjestelmään.

22.5.2002 15:02

EFFi ry, MySQL AB ja SOT Oy jättivät tiistaina KTM:lle lausunnon, joka lähtee siitä, että patenttijärjestelmään ei tarvita uutta oikeudellista kerrosta, vaan sen ongelmat tulee ratkaista Euroopan patenttitoimiston (EPO) sisällä.

Ohjelmistojen patentointi lobattiin läpi Yhdysvalloissa 1980-luvulla ilman julkista keskustelua ja nyt sitä ollaan tuomassa suuryritysten painostuksesta Eurooppaan. Siksi on tärkeää, että kansalliset, demokraattisesti valitut päätöksentekoelimet pääsevät vaikuttamaan prosessiin, todetaan lausunnossa.

EFFi ry, MySQL AB ja SOT Oy korostavat, että ohjelmistopatentit eivät ole toimiva ratkaisu Euroopan ohjelmistoyritysten kilpailukyvyn kehittämiseksi - päinvastoin ne uhkaavat tuhota eurooppalaisten yritysten mahdollisuudet kilpailla täysipainoisesti kansainvälisten suuryritysten kanssa.

Lausunnon mukaan ohjelmistotuotanto poikkeaa muusta teollisuudesta merkittävästi: se ei ole pääomavaltaista. Pienikin yritys tai yksittäiset verkostoituneet ohjelmoijat voivat kehittää suuryritysten tuotteille voimakkaan kilpailijan (Open Source -malli). Ohjelmistopatentit toimisivat vain ylikansallisten suuryritysten eduksi ja haittaisivat siten merkittävästi vapaata kilpailua.

Innovatiivisuus ja patentointi

On hyvin kyseenalaista edistääkö ohjelmistojen patentointi innovatiivisuutta. Ohjelmistojen kehittäjät eivät tutki patenttitietokantoja löytääkseen sieltä innovaatioita.

Patenttihakemukset ovat 18 kuukautta salaisia jona aikana ohjelmistotekniset innovaatiot ovat auttamattomasti vanhentuneita ja yleisesti tiedossa. Lisäksi ohjelmistopatentit eivät sisällä lähdekoodia, millä patentti voitaisiin käytännössä toteuttaa.

EFFi ry, MySQL AB ja SOT Oy toteavat myös, että tietokoneohjelmien oikeudelliseksi suojaamiseksi on olemassa jo käytännössä toimiva ratkaisu: tekijänoikeus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?