Digitoday

Melissa-madon tekijä vankilaan

Julkaistu:

Yhdysvaltalainen David Smith on tuomittu haittaohjelman levittämisestä vankeusrangaistukseen. Smith kirjoitti muutama vuosi sitten mittavia vahinkoja aiheuttaneen Melissa-madon.
Tuomioistuin langetti keskiviikkona rangaistuksen surullisenkuuluisan Melissan kirjoittajalle. 20 kuukauden vankeustuomion lisäksi David Smith joutuu maksamaan 5000 dollarin sakot. Smithiä odottaa myös tuomio tietovarkaudesta.

Smith kirjoitti Melissa-sähköpostimadon, joka levisi ympäri maailmaa keväällä 1999. Mato ennätti pitkälle varsin lyhyessä ajassa ja se aiheutti miljoonien eurojen vahingot.

Oikeusprosesssi on Smithin kohdalla ollut hidas: hän on saanut olla vapaalla jalalla takuita vastaan sitten tunnustuksensa joulukuussa 1999.

Smith olisi voinut saada jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksen, mutta syyttäjä tyytyi vaatimaan parin vuoden kakkua miehen autettua viranomaisia jahtaamaan muita viruskirjoittajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudessa Smith katui tekoaan ja kutsui Melissan kirjoittamista "jättiläismäiseksi virheeksi".

Melissa oli ilmestyessään uudentyyppinen haittaohjelma, jonka levitys perustui sähköpostiin. Melissan aiheuttamat vahingot syntyivät tukoksista verkkoliikenteessä, kun mato massapostitteli kopioitaan Outlook-sähköpostiohjelmasta löytämiinsä osoitteisiin.

Oikeudenkäynnissä niin syyttävä osapuoli kuin puolustuskin oli sitä mieltä, että Melissan aiheuttamat vahingot nousivat yli 80 miljoonaan dollariin. Mato saastutti arvioiden mukaan yli miljoona tietokonetta.

Kommentit

    Näytä lisää