Netti naisistuu - Digitoday - Ilta-Sanomat

Äitiäkin kannattaa etsiä webistä

Äitiä etsivälle mainostajallekin verkko on yhä antoisampi, toteaa yhdysvaltalainen raportti. Kevätkään ei ole kääntänyt verkkomainonnan pakkasta plussaksi, kertovat puolestaan laskelmat Suomesta. Maanosamme väestöstä kaksi kolmasosaa käyttää nettiä vuonna 2006, lupaa kuitenkin eurooppalaisennuste.

24.4.2002 7:16

Kaksi kolmasosaa eurooppalaisista on verkossa vuonna 2006, ennustaa Forrester Research. Jo nyt puolet eurooppalaisista käyttää nettiä. Heistä kuitenkin vain kolme neljäsosaa kytkeytyy verkkoon säännöllisesti.

Toteutuessaan Forresterin ennuste merkitsee, että eurooppalaisten netin käyttäjien nykyinen määrä – noin 116 miljoonaa ihmistä - kasvaa vuoteen 2006 mennessä 28 prosentilla.

Suurin eurooppalainen verkkoväestö muodostuu noin 30 miljoonasta saksalaisesta. Seuraavaksi eniten verkossa on brittejä.

Nielsen//Netratingsin laskujen mukaan maailmassa oli viime vuoden lopussa jo 498 miljoonaa netin käyttäjää, joista 40 prosenttia asuu Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Eurooppalaisten osuudeksi laskettiin 27 prosenttia. Äidit television äärestä nettiin

Yhdysvaltalaisten äitien mediatottumuksia selvittäneen Jupiter Media Metrixin mukaan äidit ovat yhä kiinnostuneempia internetistä television kustannuksella. Naisista, joilla on lapsia, 44 prosenttia ilmoitti Jupiterin kyselyssä vähentäneensä television katselua netin käytön vuoksi. Edelleen kuitenkin lapsettomat naiset viettivät aikaa ja käyttivät rahaa verkossa enemmän kuin äidit.

Tiukan aikabudjetin kanssa elävät äiditkin mainostaja tavoittaa jatkossa yhä todennäköisemmin juuri verkkomainonnalla, Jupiter tulkitsee tuloksiaan. Toisaalta äidit löysivät yllättävästi aikaa myös verkossa pelaamiseen. Sitä harrasti vastaajista 29 prosenttia.

Naisten merkitys nettimarkkinoilla on noteerattu Yhdysvalloissa äitejä ja Jupiterin julkaisemaa Demographic Profile: Women Online –raporttia laajemminkin.

Verkkokauppojen asiakkaista naisia oli viimeisimmän joulusesongin aikaan jo 58 prosenttia, raportoi yhdysvaltalainen Pew Internet Project tammikuussa. Samoihin aikoihin myös Nielsen//Netratings raportoi naisten nettikuumeesta. Verkossa vierailevien amerikkalaisnaisten joukko kasvoi viime vuonna yhdeksällä prosentilla, kun mieskäyttäjien määrässä potkua riitti enää kolmen prosentin kasvuun.

Suomessa verkko vetää nuoria naisia

Miehet selaavat yhä enemmän verkkosivuja kuin naiset ja ajavat näiden ohi online-istuntojen määrässäkin. Kun taas tarkastellaan netin kotikäyttöä, naiset yltävät jo hienoiseen enemmistöasemaan. Nielsen//Netratingsin mukaan yhdysvaltalaisista netin kotikäyttäjistä 52 prosenttia oli naisia vuonna 2001.

Suomessakin miehet näyttävät yhä johtavan naisia verkkosivujen selaamisessa. InterQuest Oy:n raportti Suomalaisten internet-sivustojen käyttäjät 2001 kertoi äskettäin, että 58 prosenttia sen tutkimien suomalaissivujen käyttäjistä oli miehiä. Kuitenkin nuorten aikuisten ryhmässä eli 20-24 –vuotiaiden joukossa naiset ja miehet olivat liikkeellä lähes tasatahtia.

Kiinnostuksen kohteissakin sukupuolierot näyttivät paikoin varsin selviltä. Esimerkiksi talous- ja sijoitussivuilla kävijöistä 85 prosenttia oli miehiä, kun taas rekrytointisivuilla naiset nappasivat ykkössijan.

Aineistona raportissa oli noin 20 000 vastaajan online-kysely. Verkkosivustoja profiilitutkimuksessa oli mukana 57.

Dotcomien kuolintilasto kaunistui

Vaihteeksi myös internet-liiketoiminnan näkymissä kajastaa valoa. Alan yrityskuolemia ja yhdistymisiä seuraavaa Webmergers kertoo, että helmikuussa Yhdysvalloissa lopetti toimintansa tai ajautui konkurssiin kahdeksantoista dotcom-yritystä. Luku on pienin sitten elokuun 2000, jolloin kymmenen nettiyhtiötä poistui online-kartalta.

Vuoden 2001 tammi-helmikuussa dotcomeja kaatui Webmergersin mukaan 115, mutta tänä vuonna luku on painunut jo alle neljänkymmenen. Tammikuusta 2000 laskien dotcomien joukko on harvennut Yhdysvalloissa yhteensä yli kahdeksallasadalla yrityksellä.

Suomessa verkkomainonta yhä pakkasella

Verkkomainonnan myynnistä kevään tulo ei ole poistanut pakkaslukemia. Suomessa mediamainontaan sijoitettiin maaliskuussa kaikkiaan 4,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Ensimmäisen neljänneksen osalta summa on 6,3 prosenttia pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan, Suomen Gallup Mainostieto ilmoittaa.

Verkkomediamainontaan käytettiin maaliskuussa 29,5 prosenttia vähemmän rahaa kuin vuosi sitten. Ensimmäisen neljänneksen osalta miinusta kertyi 27,1 prosenttia.

Vuoden alkuneljänneksellä kasvoivat radiomainonta (10,5%) sekä mainonta kaupunki- ja ilmaisjakelulehdissä (2,4%). Myös televisiomainonta pääsi 0,4 prosenttia plussan puolelle. Kovimmat miinukset kirjattiin verkkomediamainonnassa. Toiseksi eniten väheni ulkomainonta.

Mainos: Schneider Electric

Tipuitko turnauksesta sähkönjakelun häiriön vuoksi? Näin pidät pelit käynnissä

Jos sähkönjakelu takkuaa, myös pelit keskeytyvät.

Virransyötön jatkumisen sähkökatkon aikana voi varmistaa erillisellä UPS-laitteella. UPS suojaa nettiyhteyden ja pitää pelit käynnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?