Digitv saatava myös datan välityskanavaksi

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin mielestä digitaalitelevisio on saatava pelkästä perinteisten televisio-ohjelmien jakelukanavasta myös kaksisuuntaiseksi datan välityskanavaksi. Puheessaan Helsingin Mobile Expo -messuilla hän vilautti myös ajatusta tehdä matkapuhelinverkoista digitv:n paluukanava.

16.4.2002 10:39

Suomi on ministeriön ylijohtaja Harri Pursiaisen mukaan lobbaamassa aktiivisesti esimerkiksi Euroopan Unionin ministerineuvostotasolla ratkaisua, jossa yksi taajuuskanava varattaisiin digitv:n paluukanavaksi. Hän pitää kuitenkin ennenaikaisena ajatusta, että tämä taajuuskanava olisi nimenomaan matkapuhelinten kanava.

- On ensin nähtävä kuinka digitv ja matkapuhelinmaailma mahdollisesti lähentyvät toisiaan ja millaiset ovat niiden yhteiskäyttömahdollisuudet, hän huomauttaa.

- Televisiota ei tulisi kuitenkaan pitää enää pelkkänä televisio-ohjelmien katselulaitteena, vaan paljon laajempana, myös erilaisen datan välityskanavana, Pursiainen korostaa.

Keskustelu digitv:n ja mobiiliverkkojen yhteistyöstä on ryöpsähtänyt liikeelle digitv-taajuuksia saaneiden yritysten, kuten SanomaWSOY:n jätettyä käyttämättä digitv-kanavaoikeuksiaan. Lisäksi 1-2 vuoden sisällä jakoon on tulossa niin sanottu neljäs kanavanippu, josta ei kuitenkaan tule valtakunnallista. Nyt uusille taajuuksille ollaan kovaa vauhtia hakemassa uutta käyttöä datan välitysteinä.

Tällä hetkellä digitv-verkoissa voi siirtää dataa vain yksisuuntaisesti. Digitaalisessa maailmassa myös palvelujen käyttäjän odotetaan haluavan vaikuttaa palvelun sisältöön esimerkiksi räätälöimällä siitä itselleen soveltuvan kokonaisuuden, ja hoitamalla sen avulla esimerkiksi välttämättömiä toimintoja kuten laskujen maksua tai pääsylippujen varauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?