Korkeakoulujen arviointineuvosto: - Digitoday - Ilta-Sanomat

Yhteistyötä media- ja viestintäalan koulutuksessa tiivistettävä

Korkeakoulujen arviointineuvosto ja sen nimittämä kansainvälinen arviointiryhmä ovat arvioineet media- ja viestintäalan korkeakoulutusta Suomessa. Arviointiryhmän mielestä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen asema ja tehtävät media- ja viestintäalan koulutuksessa on määriteltävä tarkemmin.

12.4.2002 15:36

Useilla media- ja viestintäalan korkeakoulutusta antavilla laitoksilla ja koulutusohjelmilla on selkeä koulutustehtävä, joka perustuu joko alueelliseen tai kielipoliittiseen rooliin tai alan erityisosaamiseen. Selvennystä kaivattaisiin AMK-tutkintojen ja yliopistojen alempien korkeakoulututkintojen sisältöjen välisiin eroihin ja yhtäläisyyksiin sekä asemaan suhteessa toisiinsa.

Myös opiskelijoiden tulisi saada tietoa koulutusyksikön asemasta ja koulutuksen sisällöstä. Arviointiryhmä suosittaa myös tutkintorakenteiden kehittämistä.

Arviointiryhmän mukaan korkeakoulujen osaaminen media- ja viestintäalalla on kattavaa, mutta koulutuksen sisällöissä on päällekkäisyyttä. Koulutustarjontaa tulisi lisätä joillakin kansainvälisesti tärkeillä osaamisalueilla, kuten käsikirjoituksen, kuvajournalismin, julkaisutoiminnan, kansainvälisen median ja mediatalouden alalla.

Verkostoja kehitettävä

Alan koulutusta antavien korkeakoulujen tulisi lisätä yhteistyötään. Viestintätieteiden yliopistoverkosto on yliopistojen laitoksille tärkeä. Myös ammattikorkeakoulujen tulisi perustaa oma kansallinen verkostonsa. Lisäksi arviointiryhmä esittää, että ammattikorkeakoulut ja yliopistot perustaisivat yhteisen kansallisen media- ja viestintäalan korkeakoulutuksen yhteistyöverkoston.

Ammattikorkeakoulut tekevät aktiivisesti yhteistyötä työelämän kanssa. Yliopistojen tulisi tiivistää yhteistyötä työelämän kanssa muun muassa opiskelijoiden työelämään sijoittumisen tukemiseksi. Arviointiryhmä esittää, että alan korkeakoulut ja työelämän eri tahot perustaisivat kansallisen media- ja viestintäalan korkeakoulutuksen neuvottelukunnan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?