Ohjelmavirta opettaa aikuisiakin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Television suurkuluttajat antavat nyrkin puhua

Nuorina runsaasti televisiota katsoneet miehet käyttäytyvät vuosien mittaan jopa viisi kertaa väkivaltaisemmin kuin ohjelmavirrassa vähemmän uineet. Tuloksen taustalla on 25 vuotta kestänyt amerikkalainen tutkimus, joka näkee täysi-ikäisetkin mallioppijoina.

2.4.2002 10:45

Televisio yksin tuskin riittää tekemään kenestäkään tappajaa, mutta väkivaltaisen käyttäytymisen ja television katselun välillä on kuitenkin havaittu vahva side. Tähän asti television vaikutuspiiriin on tutkimuksissa liitetty etenkin lapset, vaikka myös aikuiset ovat vaikutuksille alttiita. Tämän katsoo nyt todistaneensa amerikkalainen tiedemies Jeffrey Johnson.

Kaikkiaan 25 vuotta kestäneessä akateemisessa tutkimustyössä oli mukana yhteensä seitsemänsataa perhettä New Yorkin osavaltiosta. Yhdistettynä tiettyihin olosuhteisiin television katselu saattaa kasvattaa väkivaltaisen käyttäytymisen todennäköisyyttä jopa viisinkertaiseksi, tutkimus kertoo. Johnsonin mukaan 45 prosenttia miehistä, jotka katsoivat vähintään kolme tuntia televisiota ollessaan 14-vuotiaita, syyllistyi myöhemmin väkivaltaisiin tekoihin, kun taas alle tunnin katsoneista näin toimi vain yhdeksän prosenttia.

Naiset alttiimpia aikuisikäisinä Myös naisilla television katselu yhdistyi väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Heillä yhteys vahvistui kuitenkin miehiä myöhemmässä iässä. Eniten väkivaltaisia tekoja tekivät ne, jotka olivat 22-vuotiaina katsoneet televisiota vähintään kolme tuntia päivässä. Näistä naisista merkinnän sai 17 prosenttia, kun taas samassa iässä enintään tunnin television edessä viettäneille naisille merkintöjä ei kertynyt. Tutkimukseen osallistuneiden käytöksestä saatiin tietoa sekä kyselytutkimuksen että rikosrekisterien avulla. Tutkimuksen alkaessa vuonna 1975 perheiden lapset olivat 1-10 -vuotiaita ja vuonna 2000 tehdyssä kyselyssä vastaajien keski-ikä oli 30 vuotta. Tutkimuksesta kertoi amerikkalainen Science Now -julkaisu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?